Milieubeweging verbijsterd over oliebaas als voorzitter klimaattop
© Corbis via Getty Images
Dat de baas van een groot staatsoliebedrijf is benoemd tot voorzitter van de volgende VN-klimaattop, leidt tot kritische reacties van milieuorganisaties.
Directeur Andy Palmen van Greenpeace Nederland laat weten dat het zijn organisatie „zeer verontrust dat een CEO van een oliemaatschappij is benoemd om de wereldwijde klimaatonderhandelingen te leiden”. Volgens Palmen schept dit „een gevaarlijk precedent” en staat de geloofwaardigheid van het gastland, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), op het spel.
„Klimaattop COP28 moet worden afgesloten met een compromisloze verbintenis om alle fossiele brandstoffen - steenkool, olie en gas - geleidelijk af te schaffen”, vindt Palmen. „Er is geen plaats voor de fossiele industrie in de wereldwijde klimaatonderhandelingen.”
„Met zo’n belangenconflict kan hij geen proces voorzitten dat is bedoeld om de klimaatcrisis aan te pakken.”
Tasneem Essop, directeur Climate Action Network
De VAE maakten donderdag bekend dat Sultan Al-Jaber de grote klimaatconferentie eind dit jaar zal voorzitten. Hij is het hoofd van staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Corporation (ADNOC) en minister van industrie en technologie. Ook is hij al langer de klimaatgezant van het land.
Verantwoordelijk
Ook het internationale Climate Action Network (CAN) reageert kritisch op de benoeming. Directeur Tasneem Essop vindt dat Al-Jaber zijn functie bij het staatsoliebedrijf moet neerleggen. „Met zo’n belangenconflict kan hij geen proces voorzitten dat is bedoeld om de klimaatcrisis aan te pakken”, vindt ze. Essop wijst erop dat de olie-industrie zelf verantwoordelijk is voor een deel van die crisis.
Al-Jaber is overigens niet alleen betrokken bij het oppompen van olie, maar ook de grondlegger van het hernieuwbare-energiebedrijf Masdat. Daarin heeft ADNOC een belang van 24 procent.