Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

Kortingskaarten steeds meer in trek: Roermond stelt paal en perk aan voordelig parkeren in eigen garages

De ondernemers in Roermond willen hetzelfde parkeertarief in de gemeentelijke garages als in de megaparkeergarage bij de Designer Outlet.© Jeroen Kuit

Roermond -

Steeds meer mensen maken gebruik van de mogelijkheid met korting te parkeren in de gemeentelijke parkeergarages in Roermond. Daarom ziet de gemeente zich genoodzaakt de doelgroep te beperken.

Gertie Driessen

Alleen klanten van winkels in de binnenstad kunnen voortaan nog korting krijgen op het dagtarief in parkeergarage Kazerneplein of Stationspark. Mensen die in Roermond werken of er om andere redenen de hele dag parkeren niet meer. Sinds enkele jaren kunnen automobilisten in de gemeentelijke parkeergarages een korting van 2 euro krijgen op het standaard dagtarief van 6 euro. Dat gebeurt om het tarief gelijk te trekken met de Designer Outlet. Ondernemers klagen al jaren dat bezoekers bij de outlet de auto goedkoper kwijt kunnen.

Het systeem werkt met kortingskaarten die aan ondernemers verstrekt worden via het Citymanagement. Zij kunnen de kaarten met korting aan kanten verkopen. Sinds 2019 is de uitgifte van die kaarten explosief gestegen. Van gemiddeld 800 per maand naar 1400. Dat komt omdat de groep gebruikers is uitgebreid. Sinds enige tijd worden de kaarten niet alleen aan klanten verkocht, maar aan iedereen.

Dat zorgt jaarlijks voor grote onverwachte gaten in de parkeerbegroting. Daarom wil de gemeente het nu anders aanpakken. De gemeente verkoopt de parkeerkaarten voortaan voor het reguliere tarief (inmiddels 6,50 euro) aan het Citymanagement, dat daarvoor jaarlijks een vergoeding van maximaal 42.000 euro krijgt, goed voor ongeveer 20.000 kaarten. Tevens geldt de voorwaarde dat kaarten alleen nog worden verkocht aan mensen die daadwerkelijk iets in een winkel aanschaffen.

Lees ook