Italiaanse actrice Gina Lollobrigida overleden op 95-jarige leeftijd

Gina Lollobrigida (2001).© Getty

De Italiaanse actrice Gina Lollobrigida is op 95-jarige leeftijd overleden.

Redactie

Dat meldt persbureau ANSA. Lollobrigida, geboren in 1927 als dochter van een meubelmaker, werd na de Tweede Wereldoorlog ontdekt toen ze deelnam aan enkele schoonheidswedstrijden. In 1947 werd ze derde bij de Miss Italië-verkiezing en al gauw volgden filmrollen in Italiaanse komedies. Eentje daarvan, La donna più bella del mondo uit 1955, leverde haar de bijnaam „mooiste vrouw ter wereld” op.

In de jaren 50 en 60 was ze een van de grootste sterren van Hollywood en ontpopte ze zich tot dé concurrente van Marilyn Monroe. Die decennia schitterde ze op het witte doek aan de zijde van onder anderen Humphrey Bogart, Frank Sinatra, Tony Curtis, Burt Lancaster en Anthony Quinn en speelde ze de hoofdrol in kaskrakers als De klokkenluider van de Notre-Dame en Solomon en Sheba.

Steevast vertolkte ze de rol van een vrouw die alle mannen het hoofd op hol bracht, nu eens als sensuele zigeunerin, dan weer als wulpse dienstmeid, onschuldig ogende prostituee of adembenemende koningin. Vanaf de jaren 70 ging haar filmcarrière bergaf en stortte ze zich op haar hobby, de fotojournalistiek.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws