Gokverslaafde bankier stal 45.000 euro

© ANP XTRA

AMSTERDAM -

Een oud-bankmedewerker mag twee jaar niet in de bankensector werken, omdat hij 45.000 euro van een klant overmaakte naar zijn eigen rekening.

onze verslaggevers

Dat heeft de Tuchtcommissie Banken bepaald die hiermee voor de tweede keer in korte tijd een forse tuchtmaatregel oplegt. Eind vorig jaar kreeg iemand nog een beroepsverbod van drie jaar, de zwaarste tuchtmaatregel in het bestaan van de commissie.

Gokverslaving

De man waar het in de nieuwe uitspraak om gaat verklaarde dat hij leed aan een gokverslaving. Hij heeft ook een betalingsregeling getroffen om de 45.000 euro terug te betalen aan de gedupeerde klant. De man die eind vorig jaar het beroepsverbod van drie jaar kreeg had bijna twee ton van de rekening gehaald van erfgenamen van een overleden klant.

Lees ook: ‘Bankmedewerker aan de deur? Pas op, dan is het een fraudeur!’: Tegeltjes moeten ouderen helpen alert te blijven op oplichters

Rekeninggluren

De Tuchtcommissie Banken heeft ook een beroepsverbod van acht maanden opgelegd aan een andere bankmedewerker. Hij stuurde vertrouwelijke informatie naar zijn eigen mailadres en dat van zijn zoon, en schond daarmee de bankierseed. Verder is er nog een voorwaardelijk beroepsverbod van drie maanden opgelegd aan een medewerker die zich schuldig maakte aan zogeheten rekeninggluren door rekeningen van bekenden te bekijken.

De bankierseed is sinds 2015 verplicht voor iedereen die bij een bank werkt. Wie deze aflegt, dient zich te houden aan bepaalde gedragsregels. De eed was destijds in het leven geroepen om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws