Vermoedelijke veiligheidschef van Islamitische Staat opgepakt in Arkel

© ANP / JEFFREY GROENEWEG

In het Zuid-Hollandse Arkel is dinsdag een 37-jarige man aangehouden die in de Syrische burgeroorlog een belangrijke rol zou hebben vervuld binnen de terroristische organisaties Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat (IS).

Redactie

Dat meldt het Openbaar Ministerie. De verdenking is dat hij vanuit zijn functie bij IS ook bijdroeg aan de oorlogsmisdrijven die de organisatie pleegde in Syrië.

Het OM begon samen met de Landelijke Recherche een onderzoek nadat informatie was binnengekomen over het verleden van de man. Hij zou tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie hebben gehad bij IS. Daarvoor zou hij twee jaar eenzelfde functie hebben gehad bij Jabhat al-Nusra. Hij was veiligheidschef bij het vluchtelingenkamp Yarmouk, bij de Syrische hoofdstad Damascus.

De man wordt op 20 januari voorgeleid bij de rechter-commissaris in Den Haag en hoort dan of hij langer vast moet blijven zitten. Officieel wordt hij volgens een woordvoerster van het OM verdacht van lidmaatschap van twee terroristische organisaties. Daarnaast wordt hij, gezien zijn hoge functie, verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie met de bewuste bedoeling om internationale misdrijven te plegen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws