Na tien jaar onderzoek overschaduwen vraagtekens moordzaak Andy de Heus
Met het hoger beroep in moordzaak-Andy de Heus lijkt woensdag een einde te komen aan tien jaar onderzoek. Veel vragen blijven echter onbeantwoord en meerdere verdachten zijn nooit voor de rechter gebracht.
Met Ronnie S. (55) loopt er woensdagmorgen één verdachte de rechtszaal van het gerechtshof in Den Bosch binnen. Hij bekent Andy de Heus op 18 december 2012 te hebben doodgeschoten. Als het aan justitie had gelegen, had de hoofdrolspeler uit Sittard gezelschap gekregen van medeverdachten. Het ontbreekt echter aan bewijs in deze zaken. Dat knaagt binnen de opsporing, omdat daar de overtuiging bestaat dat Ronnie nooit alleen gehandeld kan hebben. Alleen al bij het verplaatsen en begraven van het lichaam van De Heus heeft hij hulp gehad, in de visie van justitie.
Moordzaken
Hicham Z. (40) is de naam die misschien wel het vaakst is omcirkeld door betrokken speurders. Volgens de politie zijn de Roermondenaar en Ronnie S. jarenlang zakenpartners in het drugsmilieu. In een afgeluisterd telefoongesprek tussen Hicham Z. en zijn broer zegt die eerste: „Je weet wat er met mij gebeurd is toen in Venlo en wat ik met Ron gedaan heb. We hebben die ene...” Hij zegt dan iets dat klinkt als ‘gedood’, maar de politie houdt een slag om de arm. Vervolgens zegt hij: „Ik ga niet zomaar iemand om verhalen opruimen.”
Op de dag van de moord is er ook telefonisch contact tussen Hicham en Ronnie. Sterker nog: op enig moment maken hun telefoons contact met dezelfde zendmast. Wat justitie ook triggert, is dat de Roermondenaar en zijn broer ooit zijn aangehouden voor betrokkenheid bij hennepkwekerijen op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert. In een vakantiehuisje op dat park hebben ook De Heus en Ronnie S. minstens één kwekerij. Later zal blijken dat De Heus daar zelfs is doodgeschoten.
Er is bovendien een opvallende overlap tussen twee moordzaken. Op 29 december 2012 wordt Kevin America doodgeschoten in Nijmegen. Eén van de scenario’s in de nog onopgeloste zaak is dat America hennep heeft gestolen van Limburgse drugscriminelen, onder wie De Heus. Het onderzoeksteam in Nijmegen heeft informatie dat Hicham Z. de leverancier is van het wapen waarmee America is vermoord. Ook die zaak tegen hem is nooit rondgekomen.
Hennepkwekerijen
Deze Hicham is echter niet op de lijst van justitie gezet. Zo is er Patrick D. (39), die De Heus op de dag van zijn verdwijning nog zou hebben gezien en ook een drugsconflict met hem zou hebben. Ook hij zou betrokken zijn bij hennepkwekerijen op Porta Isola. De dertiger heeft zijn rol in de zaak-De Heus altijd ontkend. In juni 2021 is Patrick D. nog eens verhoord op verzoek van de aanklager. In dat verhoor heeft de verdachte uit Echt zijn eerdere ontkennende verklaring herhaald.
Patrick heeft een tijd een relatie met de halfzus van Marie-Anne G. (59), de Belgische beheerster van verschillende huisjes op Porta Isola. Zij wordt door justitie verdacht van hand-en-spandiensten rondom de dodelijke schietpartij. Zo zou ze het vakantiehuisje waarin De Heus is doodgeschoten schoon hebben gemaakt. Zo’n zelfde rol wordt Paula ‘Cillie’ N. (62) toegedicht. Zij is in 2012 de maîtresse van Ronnie en is op de bewuste dag bij hem. Paula en haar zoon Tony zijn vorig jaar nog aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van De Heus. Ze zijn echter al snel weer vrijgelaten door een gebrek aan bewijs. Een verhoor met Tony in augustus 2022 heeft ook niets meer opgeleverd.
Hoofdverdachte Ronnie S. is op 10 mei 2016 voor het eerst verhoord in het Duitse Bochum, waar hij op dat moment vastzit voor een drugszaak. In de loop der jaren is de Sittardenaar meermaals aan de tand gevoeld over eventuele betrokkenheid van anderen. Hij heeft echter nooit over medeverdachten verklaard, bevestigt advocaat Peer Szymkowiak. Woensdagmorgen verschijnen er dus minder mensen voor het Hof in Den Bosch dan justitie zou willen. In 2020 is Ronnie S. veroordeeld voor doodslag. Hij krijgt dan zeventien jaar gevangenisstraf. De aanklager is in beroep gegaan; hij acht moord wél bewezen en heeft in eerste aanleg levenslang geëist.