Van nul tot nu Beek: Gabriël Beckers, van alle markten thuis

Gabriël Beckers.© archief Heemkundevereniging Beek

Beek -

Binnen de archeologische wereld is de naam Beckers een begrip. In 1940 publiceerden vader Hendrik Jozef en zoon Gabriël het boek ‘De voorgeschiedenis van Zuid-Limburg’. Een standaardwerk dat door archeologen nog steeds wordt geraadpleegd. maar Gabriël Beckers speelde ook een prominente rol in de Limburgse toneelwereld.

Paul Mennens - Heemkundevereniging Beek

Gabriël Beckers (1908-1979) trad in de voetsporen van zijn vader. Hij was huisarts in Beek en assisteerde zijn vader bij het archeologisch onderzoek in Zuid-Limburg. Tijdens zijn studie in Utrecht kwam hij in aanraking met de toneelwereld. Acteren en regisseren zouden uitgroeien tot bijna een fulltimebaan. Tijdens zijn vakanties voerde hij samen met vrienden in de tuin van zijn ouders toneelstukken op. Veel Beekenaren bezochten deze uitvoeringen.

Het Masker

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Gabriël als gijzelaar vastgezet in St.-Michielsgestel Daar maakte hij kennis met onder anderen Simon Vestdijk en Anton van Duinkerken. Na zijn vrijlating bood hij onderdak aan Albert van Dalsum, onder wiens leiding Beckers in 1944 met een groepje amateurs uit Beek Vondels Lucifer instudeerde. De opvoering was een groot succes. In samenwerking met Sef Nijsten, Jan Wouters en Sef Mennens werd toen de toneelgroep ‘Het Masker’ opgericht.

Professionalisering van Limburgs toneel

Gabriël stond ook aan de basis van het beroepstoneel in Limburg. In 1947 besloten een aantal toneelverenigingen tot de oprichting van de stichting ‘Beroepstoneel Limburg’, waarbinnen Gabriël één van de vier artistieke leiders werd, samen met Bèr Hollewijn , Piet Malherbe en Jef Schillings. De opzet mislukte en in 1948 ging Beckers verder met de ‘Speelgroep Limburg’. Het doel was uiteindelijk om een toneelopleiding in Maastricht op te zetten, die de professionalisering van het Limburgs toneel zou aanwakkeren.

Gebrek aan vernieuwing

Na een aantal succesvolle jaren met voorstellingen als Hamlet, Peer Gynt en Tien kleine negertjes, kampte het gezelschap in 1956-1957 met interne problemen op het gebied van spelersmateriaal en financiën. De gewenste opleiding opende in 1950 in Maastricht de deuren (later de Toneelacademie), maar de afgestudeerden kwamen niet terecht bij Speelgroep Limburg. Het gebrek aan vernieuwing brak de speelgroep op en de rijkssubsidie kwam in gevaar. Uiteindelijk leidde dit in 1965 tot het samengaan van Speelgroep Limburg in de Stichting Groot Limburgs Toneel.

Gabriël Beckers speelde letterlijk en figuurlijk in de periode 1940-1965 de hoofdrol in de Limburgse toneelwereld.

Meest gelezen

Beek

Gemeenteberichten