Bij deze nieuwe, unieke kinderopvang in hartje Sittard kun je per uur boeken
Miré (midden) en Fleur doen een educatief spel met de kinderen in hun eigen kinderopvang. — © Ermindo Armino
Pedagogen Fleur de Bont en Miré Korff (beiden 24) zijn deze week hun eigen kinderopvang gestart, de eerste in het centrum van Sittard. Hun concept is uniek: zo kun je er per uur boeken, is de opvang zeven dagen per week open en zitten in de kleinschalige groepen alle leeftijden door elkaar.
Tijdens hun werk bij verschillende kinderdagverblijven zagen ze hoe het ook anders zou kunnen. „We hadden vooral behoefte aan meer ruimte, maatwerk voor ouders en aandacht voor het kind”, zegt Fleur. Samen met haar vriendin en collega Miré zette ze een eigen kinderopvang op, volgens hun eigen pedagogische visie.
Nieuw concept
Kinderopvang D’Uppies is er voor kinderen van nul tot twaalf jaar. Deze week gingen de twee van start. Zondag is de officiële opening op hun locatie aan de Mgr. Claessensstraat 1. Dit voormalige kantoorpand hebben ze de afgelopen drie maanden intensief verbouwd, waardoor het nu onder meer nieuwe slaapkamers, een keuken en twee ruime speelruimtes heeft.
„We zijn de eerste opvang in het centrum van Sittard, dicht bij het station, ziekenhuis en horeca”, aldus Miré. „Daardoor zijn we niet alleen bereikbaar voor ouders die met het openbaar vervoer naar hun werk reizen, we houden tevens rekening met variabele werktijden. Per gezin kijken we naar wat hen het beste uitkomt en passen ons daarop aan, of dat nou om zes uur ’s ochtends of acht uur ’s avonds is. Bovendien kun je bij ons per uur boeken en niet, zoals op veel andere locaties, per dagdeel.”
Lees ook: Basisscholen en kinderopvang in Eijsden-Margraten gemarkeerd als rookvrije zones
Persoonlijk
Hun opvang is zeven dagen per week open. Basistarieven variëren tussen de 7,85 euro per uur voor de buitenschoolse opvang en 9,12 euro voor het kinderdagverblijf. „Deze tarieven worden vergoed door de kinderopvangtoeslag”, weet Fleur.
„Voor 3,50 extra per uur kun je je kind ook last minute naar ons brengen. Er is plek voor twee groepen van maximaal tien tot twaalf kinderen, zodat we de opvang persoonlijk kunnen houden. Op elke groep zit een begeleider: nu zijn Miré en ik dat, maar we kunnen indien nodig altijd extra personeel aannemen. In het begin zullen wij dus zeer veel tijd in de opvang steken en wordt het een pittige periode waarin we weinig ernaast kunnen doen, maar dat is een investering in onze eigen toekomst en in die van de opvang. Dat hebben we ervoor over.”
Fleur en Miré kiezen voor een persoonlijke aanpak in hun opvang. — © Ermindo Armino
App
De pedagogen werken met een digitaal kindvolgsysteem. Fleur: „In een app en gesprekken met ouders houden we bij hoe het met het kind gaat, maar we vragen ook aan ouders om toe te voegen wat ze thuis zien. Zo ontdekken we waar de talenten en kwaliteiten van een kind liggen en stimuleren hen hierin. Aan de andere kant valt het sneller op wat minder goed gaat en dan kunnen we samen met het gezin naar een passende oplossing kijken.”
Ontwikkeling
„Alles draait bij ons om het stimuleren van de ontwikkeling van het kind”, vult Miré aan. „Tijdens verschillende spelmomenten prikkelen wij hen mentaal, fysiek en sociaal. Wij scheiden de kinderen niet van elkaar, zodat zij leren omgaan met verschillende leeftijden en samen met hun broers en zusjes kunnen spelen. Ook koken we samen met de kinderen elke dag vers, waarmee we hun sociale vaardigheden versterken. Voor de ouders is het ook handig dat ze dan geen avondeten meer hoeven te maken.”
Er wordt vooral ook veel plezier gemaakt in de opvang. — © Ermindo Armino