Willem Engel krijgt maand voorwaardelijk, grotendeels vrijspraak

Viruswaarheidvoorman Willem Engel in de rechtbank.© ANP

De rechtbank in Rotterdam heeft Willem Engel vrijdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een maand voor opruiing.

Redactie

In de strafzaak had het Openbaar Ministerie een taakstraf van 180 uur en een celstraf van drie maanden voorwaardelijk geëist tegen de voorman van de voormalige actiegroep Viruswaarheid. Van de zes feiten op de tenlastelegging werd hij vijf keer vrijgesproken.

Het OM vervolgde de 45-jarige Rotterdammer voor een reeks berichten over corona op sociale media. Engel werd alleen veroordeeld voor een twitterbericht aan mensen die wilden komen demonstreren op het Malieveld in Den Haag, ondanks dat de demonstraties verboden waren. Dat beschouwt de rechtbank als een oproep tot het begaan van een strafbaar feit.

Van alle overige berichten werd Engel vrijgesproken, bijvoorbeeld voor de tweet waarin hij mensen opriep medewerkers van prikbussen te fotograferen.

Ook riep hij zijn volgers op een verzorgingshuis in Goirle te bellen dat wegens een corona-uitbraak voor bezoekers gesloten was. Ook van die uitlating werd Engel vrijgesproken.

Lees ook: Waarom krijgt Willem Engel alle speelruimte? ‘Heeft voorgekookte wrakingsverzoeken in zijn tas’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws