Defensie levert twee lanceerinrichtingen en raketten van Patriot aan Oekraïne

© ANP

Nederland levert twee Patriot-lanceerinrichtingen en een aantal raketten aan Oekraïne. Dat hebben defensieminister Ollongren en minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken vrijdagavond bekendgemaakt na een bezoek aan de ministersconferentie op de Duitse basis Ramstein, de Ukraine Defense Contact Group (UDCG). Nederland gaat ook bijdragen aan het trainen van personeel voor het Patriot luchtafweergeschut.

Silvan Schoonhoven

De Oekraïense president Zelensky heeft het Westen dringend gevraagd om luchtafweer vanwege de vele Russische aanvallen met raketten en drones. In de plaats Dnipro werd zaterdag een flat getroffen waarbij zeker veertig burgerdoden vielen.

Rutte bij Biden

Premier Rutte kondigde deze week al aan in een gesprek met de Amerikaanse president Biden dat Nederland een bijdrage zou leveren op het gebied van Patriots, maar onduidelijk was hoe die eruit zou zien. Er klonk kritiek op het weggeven van Patriot-systemen, omdat die in geval van nood nodig zijn voor het verdedigen van locaties in Nederland, zoals de Rotterdamse haven.

Ollongren en Hoekstra geven toe dat de leverantie van Patriots op gespannen voet staat met de eigen voorraad. „Nederland heeft bij de beslissing van deze levering de afweging gemaakt tussen collectieve verdediging van Nederlandse en bondgenootschappelijke belangen enerzijds en het ondersteunen van Oekraïne in het conflict anderzijds. De levering past, gezien de huidige omstandigheden, binnen deze afweging, omdat de noodzaak voor effectieve luchtverdediging in Oekraïne groot is.”

Nederland heeft vier volledige Patriot-systemen. Er is wel degelijk een ernstig gevolg voor de gereedheid van het systeem in Nederland maar dat is tijdelijk, zeggen de ministers. „Daarom is het door Defensie als acceptabel beoordeeld.” De overgebleven Nederlandse Patriotsystemen worden zo snel mogelijk weer op sterkte gebracht. Nederland heeft daarvoor afspraken gemaakt met de VS om sneller vervangende onderdelen te krijgen.

Nederland gaat nog meer helpen bij het verdedigen van het Oekraïense luchtruim, is besloten in Ramstein. Samen met Tsjechië levert ons land honderd voertuigen met luchtafweergeschut. Nederland kijkt met Duitsland naar de levering van tanks.

Lees ook: Limburgse commandant over uitlenen van zijn Patriots: ‘Alsof iemand met je splinternieuwe auto op safari gaat’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws