Duits energiebedrijf wil compensatie voor bezetting bruinkooldorp Lützerath

© ANP / AFP

Het Duitse energiebedrijf RWE zal een schadevergoeding eisen van de klimaatactivisten die het ‘bruinkooldorp’ Lützerath hebben bezet.

Redactie

Een woordvoerder zegt tegen de lokale krant Neue Osnabrücker Zeitung dat alle bezetters een claim kunnen verwachten omdat ze de uitbreiding van de bruinkoolmijn hebben vertraagd.

Bedrijfseigendom beschadigd

RWE onderzoekt nog hoe groot de geleden schade is door de bezetting, dus het is nog onduidelijk hoe groot de compensatie moet zijn. De activisten zouden volgens de energiereus niet alleen de afgraving van de bruinkoolmijn hebben vertraagd, maar ook bedrijfseigendom hebben beschadigd, zoals voertuigen, materieel, putten en schakelstations. Zo hebben actievoerders op enig moment een graafmachine en een goederenspoorlijn bezet.

De bezetters hadden Lützerath ingenomen omdat ze het er niet mee eens zijn dat het dorp moet wijken voor de winning van bruinkool. Zij vinden het onverantwoord om middenin een klimaatcrisis nog meer fossiele brandstof uit de grond te halen. Volgens de Duitse politie waren ongeveer 15.000 mensen aanwezig bij een grote demonstratie vorige week tegen de bruinkoolmijn.

De politie heeft vorige week in een paar dagen het dorp weten te ontruimen en alle activisten verwijderd van het terrein dat eigendom is van RWE.

Lees ook: Dit Limburgse milieuprotest was veertig jaar voor Lützerath een succes: hoe Terworm geen groot pretpark werd maar natuurgebied bleef

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws