Het verhaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bij Gilde de Graven

© Gilde de Graven

Munstergeleen
Silke van Deelen

Kom luisteren en kijken naar het complete verhaal van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bij Gilde de Graven.

Roland Willems laat in vijf avonden zien dat de VOC twee eeuwen lang het monopolie had op de succesvolle overzeese handel tussen de Nederlandse Republiek en Azië. Niet voor niets is het archief van deze Compagnie erkend als werelderfgoed. De VOC zorgde voor werkgelegenheid, handelsgeest, durf en daadkracht, maar wordt ook geassocieerd met een gewelddadige handelswijze en kolonisatie. Beide meningen hebben een grote kern van waarheid.

Onderwijskundige Roland Willems start met een algemene inleiding. Daarna nemen de aanwezigen deel aan de reis naar Indië op het schip de Batavia. Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan de zwarte bladzijden die de VOC schreef, om af te sluiten met een verkenning langs hedendaagse overblijfselen van de eerste grote monopoliebedrijf ter wereld.

De lezingen wordt gegeven op de donderdagavonden 2, 9 en 16 februari en 2 en 9 maart van 19.00 tot 21.00 uur met een pauze van 20 minuten. De kosten bedragen 24 euro en inschrijven kan via de website van Gilde De Graven.

Meest gelezen

Sittard-Geleen

Gemeenteberichten