Schutter opent vuur bij viering Chinees Nieuwjaar in Californië: tien doden

Politieagenten in Monterey Park, na een dodelijke schietpartij in Californië in een dansclub.© ANP / ASSOCIATED PRESS

Een feestelijke viering van het Chinees nieuwjaar in de buurt van Los Angeles is zaterdagavond uitgelopen op een bloedbad. Een schutter opende het vuur in een dansclub. Amerikaanse media maken melding van zeker tien doden en nog eens tien gewonden. De dader is nog voortvluchtig, aldus de politie in Californië.

Redactie

De schietpartij vond zaterdagavond omstreeks 22 uur (plaatselijke tijd) plaats in Monterey Park, een stad net ten oosten van Los Angeles, waar duizenden mensen het Chinees nieuwjaar vierden. Ook op zondag stonden nog festiviteiten gepland, maar die zijn afgelast.

De schutter was al gevlucht voordat de politie bij de club arriveerde. Omdat de zoektocht naar de man nog bezig is, vindt een woordvoerder het te vroeg om iets te zeggen over het motief. De politie onderzoekt bijvoorbeeld of de dader de slachtoffers kende en of het om een haatmisdrijf gaat.

© EPA

© ANP / AFP

Er zijn zeker tien doden te betreuren, meldt de politie. Volgens aanwezigen in de club is de eigenaar van de nachtclub een van de doden. Ook zijn minstens tien gewonden naar het ziekenhuis gebracht. De politie kwam massaal ter plaatse, is te zien op beelden.

Een getuige zegt in de LA Times dat een schutter met een machinegeweer meerdere magazijnen afvuurde in een dansclub. „Drie mensen kwamen mijn restaurant in gerend en zeiden dat ik de deur op slot moest doen”, aldus Seung Won Choi. „Ze zeiden dat er een man met een machinegeweer rondliep in de omgeving, die zijn geweer al verschillende keren had herladen.”

Monterey Park ligt op zo’n 13 kilometer van Los Angeles in het zuiden van de staat Californië. Volgens de media waren daar eerder op de dag tienduizenden mensen samengekomen om Chinees Nieuwjaar te vieren. In de buurt wonen veel mensen met een Aziatische achtergrond. Het evenement zou ongeveer een uur afgelopen zijn geweest toen de schietpartij begon. De politie kijkt ook of er een verband is met een mogelijke schietpartij in een dansclub in Alhambra. Ook in die stad, die naast Monterey Park ligt, wonen veel Aziatische Amerikanen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws