Verdachte schietpartij Los Angeles dood aangetroffen in busje, politiechef prijst ‘helden’

Zware politievoertuigen naast het witte busje waarin de verdachte werd aangetroffen.© EPA

De man die ervan wordt verdacht dit weekend zeker tien mensen te hebben doodgeschoten na Chinees Nieuwjaar in Monterey Park, bij Los Angeles, is dood aangetroffen in een busje. Het gaat om de 72-jarige Huu Can Tran, die zichzelf van het leven heeft beroofd.

Redactie

De politie maakte dat vannacht rond 02.20 uur (Nederlandse tijd) bekend tijdens een persconferentie, nadat eerder op de dag een voertuig was aangetroffen in Torrance, ten zuiden van die Amerikaanse stad in Californië.

Het motief van de verdachte, een man van Aziatische afkomst, is nog niet bekend. Hij schoot volgens ooggetuigen zaterdagavond (lokale tijd) in een nachtclub op willekeurige mensen en vluchtte. Zo’n twintig minuten later werd even verderop, in Alhambra, door dezelfde verdachte ook geprobeerd een aanval te plegen, maar die werd afgeslagen door omstanders en een wapen werd afgenomen.

Zondag werd het voertuig van de verdachte door agenten gestopt op de parkeerplaats bij een Japanse supermarkt, waar de politie van binnenuit het voertuig één schot hoorde. Een uur lang werd het busje omsingeld, voordat agenten er naar binnen gingen. Dit was te zien op beelden van lokale media. Bewijsmateriaal in het busje, waaronder een pistool, bevestigde dat het om Tran ging. De politie verwacht dat hij alleen handelde en zoekt niet naar andere verdachten.

‘Helden’

Politiekorpschef Robert Luna noemt het een van de „gruwelijkste zaken” in zijn regio. Hij prijst de „helden” die de verdachte zijn wapen afpakten in Alhambra. Het ging om een semiautomatisch wapen dat volgens Luna nog veel meer slachtoffers had kunnen maken. Zeven gewonden liggen nog in het ziekenhuis, aldus Luna.

Met vijf dode vrouwen en vijf dode mannen gaat het om de dodelijkste schietpartij sinds Uvalde vorig jaar, toen daar in Texas negentien kinderen en twee leerkrachten om het leven werden gebracht.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn condoleances geuit, in het bijzonder aan de zwaar getroffen Aziatisch-Amerikaanse gemeenschap. Ook heeft hij opgeroepen de vlaggen bij overheidsgebouwen halfstok te hangen vanwege de schietpartij, die hij als „zinloos” bestempelde.

De politie kan nog niets zeggen over het motief van de schutter. Zo wordt nog onderzocht of de dader de slachtoffers kende.

Nieuwjaarsfeest

De man opende het vuur in een nachtclub, een uur nadat in de stad groots Chinees Nieuwjaar was gevierd. Getuigen zeggen tegen de krant Los Angeles Times dat hij met een semiautomatisch geweer willekeurig om zich heen schoot. Hij zou munitie bij zich hebben gehad om zijn geweer te kunnen herladen. Volgens aanwezigen in de club is de eigenaar van de nachtclub een van de doden.

De plek waar zeker tien mensen omkwamen bij de schietpartij.© ANP / AFP

De politie kijkt ook of er een verband is met een mogelijke schietpartij in een dansclub in Alhambra. Ook in die stad, die naast Monterey Park ligt, wonen veel Aziatische Amerikanen

Volgens de media waren in Monterey Park tienduizenden mensen samengekomen om Chinees Nieuwjaar te vieren. Het evenement zou ongeveer een uur afgelopen zijn geweest toen de schietpartij begon. Ook op zondag stonden nog festiviteiten gepland, maar die zijn afgelast.

Lees ook: Schutter opent vuur bij viering Chinees Nieuwjaar in Californië: tien doden

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws