Vogelwerkgroep Nederweert wil een kilometer vlechtheg realiseren

© Vogelwerkgroep Nederweert

Nederweert-Eind
Silke van Deelen

Vogelwerkgroep Nederweert is gestart met het vlechten van een vlechtheg. Het streven is om over een aantal jaren een kilometer vlechtheg te hebben gerealiseerd.

De afgelopen weken is door het vlechtheggenteam van de Vogelwerkgroep Nederweert een begin gemaakt met het vlechten van een vlechtheg. Deze vlechtheg wordt gerealiseerd op een perceel van het Limburgs Landschap vlak bij het Sarsven in Nederweert-Eind. De basis voor onze heg werd in 2015 gelegd naar aanleiding van een vlechtheggencursus. In datzelfde jaar werd de eerste 125 meter aangeplant, bestaande uit een variatie van negen soorten inheemse bloeiende en vruchtdragende bomen en struiken. In de daaropvolgende jaren werd het eerste traject uitgebreid tot circa 800 meter bomen en struiken. Na acht jaar, is de eerste aanplant groot en sterk genoeg om daadwerkelijk mee gaan te vlechten.

Het team werkt volgens de richtlijnen die worden gebruikt in het vlechtheggengebied Maasheggen in Noord-Limburg. Sommige stammetjes worden ingezaagd en platgelegd en andere worden hierin vervlochten. Uit de dwars gelegde stammen schieten in het voorjaar nieuwe scheuten omhoog, die in een natuurlijk vlechtwerk tussen de andere stammetjes doorgroeien. Zo ontstaat een ondoordringbaar levend vlechtwerk van takken. De variëteit in bomen en struiken vormt een belangrijke een voedselbron voor kleine zoogdieren, vogels, bijen, vlinders en andere insecten. De dichte structuur van de vlechtheggen biedt hun schuil- en nestgelegenheid. Daarnaast zorgen vlechtheggen voor een structurele reductie van CO2.

Meest gelezen

Gemeenteberichten