Turkije ontbiedt Nederlandse ambassadeur om protest met koran

© ANP

Turkije heeft de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een recent protest met de koran in Den Haag.

Redactie

Het gaat om een reactie op Pegida-voorman Edwin Wagensveld. Hij verscheurde zondag een koran voor het tijdelijke Tweede Kamergebouw.

„We veroordelen en protesteren tegen deze gruwelijke en verachtelijke daad”, meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. De autoriteiten eisen dat Nederland dergelijke „provocerende acties” niet toestaat.

Ook wordt verwezen naar de koranverbranding van vorige week in Zweden, uitgevoerd door een rechts-extremist. Het ministerie stelt dat de „heilige waarden” van Turkije worden beledigd en dat er sprake is van een haatmisdrijf. „Dit maakt duidelijk dat islamofobie, discriminatie en vreemdelingenhaat geen grenzen kennen in Europa.”

Wagensveld noemt de Turkse reactie „typisch”. „Turkije bemoeit zich constant met zaken die in Europese landen gebeuren en Turkije niets aangaan, maar als het andersom gebeurt, is dat opeens ongepast.” De voorman van de anti-islamgroepering is niet te spreken over het feit dat de ambassadeur naar het Turkse ministerie gaat. „We laten zo de Turkse bemoeienis toe. Wij doen er helemaal niets aan en laten het maar gebeuren.” Wagensveld zegt dat de ambassadeur een vaste parkeerplaats kan krijgen bij het ministerie, „want dit gaat vaker gebeuren”.

Wagensveld was zondag alleen toen hij de koran verscheurde. Hij werd niet opgepakt, omdat hij het boek niet verbrandde, wat hij eigenlijk wilde. Maar dat mocht niet van de aanwezige agenten. Bij andere acties en demonstraties is hij meerdere malen opgepakt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws