Hute-te-tuut (84) over prinsen en prinsessen

Ruth Schouwenberg.© Jos Verbong

Ruth Schouwenberg

Prinses Sandra en Prinses Vera, zo’n gôi-je hebbe weej nag noëts gehad! Geweldig dat er nu twee vrouwen regeren in Groot-Venlo. En wat voor vrouwen! Allebei hun sporen al dik verdiend. Sandra tegenwoordig letterlijk op het spoor, Vera in het spoor van Ursula von der Leyen. Allebei jarig komende maand, Vera de 8e, Sandra de 9e. Dat kan geen toeval zijn, februari is immers de carnavalsmaand bij uitstek. Allebei kunnen ze praten als brugvrouw. Allebei gezegend met een rood-geel-groen hart. Allebei gesteund door vrouwelijke adjudanten, adjes genoemd door Sandra. Nina en Emmy bij De Gaaskaetel, Esther en Wendy bij De Beerpiëp.

Het zou in feite niet uit mogen maken of er nu een man of vrouw de scepter zwaait, maar het uitroepen van deze dames is echt een doorbraak te noemen in het eeuwenoude mannenbolwerk. Kunnen D’n Oeles óet Tegele en Jocus óet Venlo binnenkort ook nog stunten?

Natuurlijk kan dat. Er zijn nog legio mogelijkheden om vastelaovesminnend Limburg te verrassen. Te beginnen met de dansgardes. Als de Mariekes door beide verenigingen nu eens worden vervangen door stoere mannen, dat zou pas een spraakmakende doorbraak zijn. Geen dansmariekes, maar danspeterkes of dansjoskes. De Raod van Elf mag dan nog wel even wel uit mannen blijven bestaan, anders krijgen we over een aantal jaren te maken met evrouwcipatie.

De Gaaskaetel verraste in 2018 al menigeen met het uitroepen van Prins Barry I oftewel ‘Le petit prince’, het wachten is nu nog op ‘Le grand prince’. De broer van Lex I wellicht? Verder wachten we al jaren op een ‘chocoprins’, of mag ik dat niet zeggen? En een transgender mens van kleur mét beperking zou natuurlijk helemaal top zijn. Welk gezelschap gaat met deze primeur aan de haal?

Prinsen of prinsessen, ist mir scheißegal, als we maar loel haben. Helaas loopt het aantal carnavalisten met het jaar terug. Wat is dat toch? Niets zo leuk als samen vieren en samen meetrekken in de optocht. Ooit waren er meer dan 130 nummers in de Tegelse optocht, dit jaar kunnen we die 1 wegstrepen. Maar gelukkig… het is nog niet te laat. Kom op, er is nog tijd genoeg om iets te verzinnen en in mekaar te flansen in plaats van aan de zijlijn staan klagen dat het ieder jaar minder wordt.

Evenals de PVV (Prins Van Venlo) zou ik daarom uit willen roepen: “Willen jullie meer of minder joeks?“ Het antwoord laat zich raden.

Ruth Schouwenberg-Dings

Reacties: schouwdings@hetnet.nl.