Lumière besteedt met kortfilm en documentaire aandacht aan Nationale Holocaust Herdenking

Fragment uit documentaire Final Account.© Final Account

Maastricht -

Lumière Cinema in Maastricht draait zondag 29 januari in het kader van de Nationale Holocaust Herdenking de korte film Mémoire d’un Soldat en documentaire Final Account.

Redactie

Voorafgaand aan de vertoning van Mémoire d’un Soldat worden makers Willem Kagenaar en Joachim Plusquin kort geïnterviewd. „In deze korte oorlogsfilm bladert Pierre fronsend en teleurgesteld door een fotoboek van zijn vader, René Cremers. Hij is dapper gesneuveld voor volk en vaderland tijdens de Duitse invasie op Fort Eben-Emael, maar Pierre merkt op dat de mensen vergeten zijn wat die woorden eigenlijk betekenen. Hij voelt zich onbegrepen totdat Yara, een nieuwe verpleegster, hem een luisterend oor biedt”, licht Lumière toe.

Lees ook: Postume eer voor Maastrichtse verzetsvrouw en schoonmoeder van André Rieu: ‘Zonder Nelly was ik er niet meer geweest’

Final Account

De daarna vertoonde documentaire omvat door regisseur Luke Holland verzamelde „getuigenissen van doorsnee Duitsers en Oostenrijkers die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazi’s stonden”. „De Britse maker werkte meer dan een decennium aan Final Account en overleed kort na het voltooien ervan op eenenzeventigjarige leeftijd. Hij sprak bijna driehonderd mensen en verzamelde vele honderden uren aan materiaal, dat nu in diverse archieven is opgenomen. De bloemlezing in deze film toont de vele manieren waarop de mens met zo’n immens schuldgevoel omgaat.”

Lees ook: Roof Joods vastgoed: zijn dinky toys kreeg Lou terug, maar zijn eigen huis moest moeder terugkopen

Praktisch

De zaal opent om 14.15 uur en het programma begint om 14.30 uur met het interview van Plusquin en Kagenaar. Hun film, Mémoire d’un Soldat, start om om 14.45 uur. Aansluitend, rond de klok van 15.00 uur, volgt Final Account. De middag duurt tot 16.30 uur.

Reserveren kan via lumiere.nl.

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten