Elf Oscarnominaties voor ‘Everything Everywhere All at Once’

Michelle Yeoh is in de categorie Beste Actrice genomineerd voor haar rol ‘Everything Everywhere All at Once’.© ANP/HH

Los Angeles -

Het actie-avontuur Everything Everywhere All at Once gaat met elf nominaties verrassend voorop in de Oscarrace. Op de voet gevolgd door de zwarte komedie The Banshees of Inisherin en het Duitse oorlogsdrama All Quiet on the Western Front, met elk zeven nominaties. Ook de Duitse kansen op Hollywood-goud zijn veel groter dan verwacht.

Marco Weijers

In de categorie Beste Actrice neemt gedoodverfd favoriet Cate Blanchett (Tár) het op tegen Michelle Williams (The Fabelmans), Michelle Yeoh (Everything Everywhere All At Once), Andrea Riseborough (To Leslie) en Ana de Armas, die gestalte geeft aan Marilyn Monroe in Blonde.

Austin Butler mag op in de categorie Beste Acteur voor zijn titelrol in Elvis. Colin Farrell (The Banshees of Inisherin) lijkt vooralsnog zijn grootste concurrent te zijn, al is de comeback die Brendan Fraser maakte met The Whale ook niet uit te vlakken. Bill Nighy (Living) en Paul Mescal (Aftersun) werden ook genomineerd, maar lijken toch minder serieuze kanshebbers.

Top Gun: Maverick

De twee grootste publiekssuccessen van het afgelopen jaar, Top Gun: Maverick en Avatar: The Way of Water moesten zich tevredenstellen met vier nominaties. Al dingen deze beide titels wel mee in de meest prestigieuze categorie: die van Beste Film.

In diezelfde categorie zien we ook The Banshees of Inisherin terug, net als Elvis, All Quiet on the Western Front, Everything Everywhere All at Once, Tár en Steven Spielbergs The Fabelmans, een semi-autobiografische speelfilm die in totaal goed was voor zes nominaties. Ook Ruben Ostlunds zwarte komedie Triangle of Sadness en Sarah Poiley’s Women Talking maken kans op de Oscar voor de beste film.

The Banshees of Inisherin deed het ook erg goed in de acteercategorieën, want behalve hoofdrolspeler Colin Farrell werden zijn tegenspelers Brendan Gleeson, Barry Keaghan en Kerry Condon alle drie genomineerd voor hun bijrollen. Verantwoordelijk cineast Martin McDonagh houdt daarnaast hoogstpersoonlijk drie ijzers in het vuur: als regisseur, als schrijver en als producent.

Angela Bassett

De superheldenfilm Black Panther: Wakanda Forever mag zich verheugen op nominaties in vijf Oscar-categorieën. De grootste kans lijkt daarbij weggelegd voor Angela Bassett als Beste Actrice in een Bijrol. Naast Jamie Lee Curtis en Stephanie Hsu uit Everything Everywhere All at Once, is de al eerdergenoemde Kerry Condon haar concurrente. Net als actrice Hong Chau uit The Whale.

Gleeson en Keoghon uit Banshees treffen in de categorie Beste Mannelijke Bijrol Brian Tyree Henry (Causeway) en Judd Hirsch (The Fabelmans) tegenover zich. Maar ook hier zit een comeback in de weg: die van voormalig kindacteur Ke Huy Quan, bekend geworden als Short Round uit Indiana Jones and the Temple of Doom en uit The Goonies. Zijn dubbelrol als wat suffige echtgenoot én als actieheld uit een andere dimensie in Everything Everywhere All at Once leverde hem al heel wat prijzen op, maar een Oscar kan daar best nog bij.

Nederlandse ‘Knor’

In de categorie voor de Beste Niet-Engelstalige film is het Duitse All Quiet on the Western Front - waarvan de originele titel Im Westen nicht neues luidt – genomineerd naast Golden Globe-winnaar Argentina, 1985 en Close van de Belgische filmmaker Lukas Dhont. Deze drie films binden de strijd aan met het Poolse ezeldrama Eo en het Iers gesproken The Quiet Girl.

Lees ook: Martin McDonagh over Oscarkandidaat ‘The Banshees of Inisherin’: ‘Lachen om niet te huilen’

Het Nederlandse stop-motion animatie-avontuur Knor haalde de uiteindelijke selectie voor beste lange animatiefilm niet. De Oscars zullen op zondag 12 maart voor de 95e keer worden uitgereikt. Jimmy Kimmel keert daarbij terug als presentator van het jaarlijkse filmprijzencircus.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Ander Nieuws