Koploper Feyenoord toont tegen NEC grote vorm richting krakers

Javairo Dilrosun viert de 2-0 van Orkun Kökcü.© ANP/HH

Met de wetenschap dat FC Twente en PSV achter elkaar de volgende tegenstanders zijn van Feyenoord is Arne Slot ervan verzekerd dat zijn ploeg in een grote vorm aan die ’krakers’ zal beginnen. Feyenoord veegde in De Kuip NEC van het veld (2-0) en blijft fier aan kop van de Eredivisie.

Marcel van der Kraan

Voor Slot is het bovendien prettig om te zien dat zijn spits Santiago Gimenez goed voor de dag kwam. In een periode met dubbele wedstrijden per week is het goed om te kunnen rouleren, maar dan moet er wel kwaliteit van de bank komen. Gimenez toonde zich -al dan niet getergd omdat hij wat meer tijd op de bank heeft doorgebracht- scherp en forceerde al in de eerste helft met een indrukwekkende solo een strafschop voor zijn ploeg.

De Mexicaan begon op eigen helft aan een sprint met de bal, waarbij hij iedereen bij NEC te snel af was en in het strafschopgebied alleen nog kon worden gestuit door een ruk aan de kraag van zijn shirt door de Spaanse centrale verdediger Ivan Marquez.

De vroegere speler van Malaga, Atlético Madrid en Valencia dacht nog even dat hij op het veld mocht blijven staan, maar de VAR maakte scheidsrechter Edwin de Graaf erop attent dat deze actie wel degelijk in aanmerking kwam voor een rode kaart. Marquez kon vervolgens alsnog vertrekken. Luttele tellen stond het 2-0, want Orkun Kökcü schoot de toegekende strafschop steenhard langs de kansloze Jasper Cillessen.

Koeman en Lodewijks

Die laatste moest na negen minuten al vissen, toen Javairo Dilrosun de bal langs hem knalde. Die vroege 1-0 gaf Feyenoord extra energie om de Nijmeegse ploeg stevig in de houdgreep te nemen. De Rotterdammers stonden constant op de helft van de tegenstander en kwamen verdedigend zelden of nooit in gevaar. Niet eerder zal keeper Justin Bijlow zo lang en zo vaak als libero hebben gefungeerd. In de buurt van de middencirkel coachte hij zijn ploeg. Uitermate interessant voor bondscoach Ronald Koeman en zijn keeperscoach Patrick Lodewijks, die vanuit een box in het stadion Bijlow én Cillessen langs de meetlat konden leggen. Feyenoord hanteert bovendien de speelstijl die Ronald Koeman straks ook zal gebruiken bij het Nederlands elftal. Een meevoetballende keeper, die in een heel aanvallend systeem gewend is om 4-3-3 te spelen, zal goed passen.

Bijlow kreeg twee venijnige ballen (een schot van dichtbij en een kopbal in de kruising), maar beide keren trad hij goed op. Cillessen had het drukker en zag constant Feyenoorders op hem afkomen of hem onder vuur nemen.

Marcus Pedersen omhelst doelpuntenmaker Javairo Dilrosun (links) na de 1-0.© ANP/HH

Nauwelijks moeite

Bij de thuisclub was iedereen na De Klassieker enthousiast over de tandem Quilindschy Hartman / Igor Paixao op de linkerflank, maar tegen NEC werd die al snel ontmanteld. De Braziliaan moest na een half uur al met klachten naar de kant, waarna Oussama Idrissi hem als linksbuiten verving. Omdat Javairo Dilrosun al de voorkeur had gekregen boven Alireza Jahanbakhsh -die werd gespaard voor de uitwedstrijd tegen FC Twente komende zondag- en Gimenez dus Danilo’s plek had ingenomen, stond er opeens een compleet nieuwe voorhoede in vergelijking met afgelopen zondag.

Vooral Gimenez was er op gebrand te scoren, maar de aanvoer vanaf de flanken liet een beetje te wensen over. Dilrosun en Idrissi deden genoeg pogingen om de achterlijn te halen maar ze konden de spits slechts zelden in stelling brengen.

De overmacht van Feyenoord was zo groot dat Slot het zich kon veroorloven om volop spelers te sparen. Na een uur liet hij Quinten Timber, die eerder een forse blessure opliep, al zijn rentree maken. Halverwege de tweede helft haalde hij naast Mats Wieffer ook Dilrosun, Gimenez en Geertruida naar de kant. Patrick Walemark, Danilo en de jongste aankoop Neraysho Kasanwirjo waren de vervangers.

Het kon allemaal op een avond die Feyenoord nauwelijks moeite kostte.

Beluister hier de nieuwe voetbalpodcast van De Limburger:

Het was niet voor niets dat Ajax aankwam in een bus waarmee ik vroeger naar zwemles ging.© De Limburger

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & Nieuwsapp. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word abonnee

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws