BMW X1: kilomtervreter die ook bochten lust
© Wolfgang Groeger-Meier
In de nieuwe BMW X1 kom je niks tekort. Behalve dan fysieke knoppen in het interieur. Geen probleem, zegt BMW, de bediening via een touchscreen en spraakcommando’s is net zo gebruiksvriendelijk, intuïtief en veilig. Wij waren sceptisch. Met de nadruk op ‘waren’.
Voor functies die je veel gebruikt, zoals de temperatuurregeling, zouden wij liever knoppen hebben die je blindelings op de tast kunt vinden. Spraakbediening is de oplossing, aldus BMW. Je kunt op een natuurlijke manier tegen de X1 praten, zegt het merk, waarna hij razendsnel doet wat jij vraagt. Met enige scepsis probeerden we het, want zelfs in de duurste luxelimousines worden gesproken opdrachten niet altijd begrepen. Maar de X1 verbaasde ons. Hij reageert meteen en adequaat op commando’s. ‘Hey BMW, zet de temperatuur op 20 graden.’ Of ‘Hey BMW, zet de stoelverwarming uit’. Praat je liever niet tegen je X1, dan moet je onderweg het touchscreen in duiken. Dat is vergelijkbaar met het scherm van de BMW i4 en iX. Je kunt je erin verliezen, zoveel opties, menu’s en mogelijkheden zijn er. Op input reageert het snel en direct. Er is niets irritanter dan een systeem dat even moet nadenken als je klikt of swipet.
© Wolfgang Groeger-Meier
Wat je ook van een knoploos dashboard vindt, het ziet er fraai en gelikt uit. Het inmiddels bekende ‘skateboard’, met daarin een digitaal instrumentarium en een iets naar de bestuurder toe gebogen multimediascherm, doet de knoppenwinkel uit de vorige generatie X1 in één klap ouderwets overkomen. De enige tastbare toetsen vind je op het stuur en op de middenarmsteun. Daar zit onder meer een klein transmissiehendeltje, een knop voor de rijmodi en de volumeregeling van de radio.
Veiligheid
Zoals je van een moderne BMW mag verwachten, heeft de X1 alle denkbare veiligheidssystemen en rijassistenten aan boord. Optioneel is Driving Assistant Plus, dat semi-autonoom rijden (level 2) mogelijk maakt. Met de slimme cruise control ingeschakeld helpt de X1 je bij het sturen, stemt hij zijn snelheid af op de geldende snelheidslimiet en remt hij af voor bochten, rotondes, kruisingen en afslagen.
Controversieel is de online winkel van BMW Connected Drive. Daarin kun je abonnementen nemen op opties, zoals bijvoorbeeld Driving Assistant Plus. Die mag je drie maanden lang gratis proberen, daarna kost-ie 39 euro per maand. Voor een jaar ben je 399 euro kwijt, onbeperkte toegang krijg je voor 899 euro. Het abonnementsmodel is BMW op kritiek komen te staan, omdat je in feite een maandbedrag betaalt voor iets dat allang (slapend) in de auto aanwezig is.
Connectiviteit
BMW haalt zijn schouders erover op. Consumenten wennen er wel aan, is het officiële statement uit München. Want connectiviteit, dat is hét buzz-woord van dit moment. Zo kun je in de X1 een BMW ID aan jezelf koppelen via je smartphone. Daarmee sla je je voorkeuren op, zoals je favoriete radiozender en de stand van je stoel, maar kun je ook locaties aangeven waarop de X1 iets moet doen. Automatisch het raam naar beneden draaien bij de slagboom van jouw appartementencomplex, bijvoorbeeld.
Vormgeving
Het zou ons overigens niet verbazen als je ’s avonds nog een keer omkijkt, als je vanuit de parkeergarage de lift naar je studio neemt. De derde generatie X1 is een stoere SUV, die door zijn vierkante ‘nieren’ en diepe vouwen op de motorkap hoekig overkomt, terwijl hij dat niet is. De BMW-ontwerpers hebben het simpel gehouden. Geen priegelige lijnen en vloekende vormen, maar gewoon een knappe softroader met sportieve trekjes, vooral in de optionele M Sport-aankleding.
© Wolfgang Groeger-Meier
In vergelijking met zijn voorganger is de X1 iets gegroeid. Hij meet exact 4,5 meter in de lengte (5 centimeter extra) en heeft een wielbasis van net geen 2,7 meter (2 centimeter extra). Ruimte aan boord is er in overvloed. Een 1,90 meter lange bestuurder kan op de achterbank vrij bewegen. Ook de kofferbak is riant, met plek voor 540 tot 1600 liter aan bagage. De batterij van de mild-hybridversies snoept daar 40 tot 55 liter vanaf.
De X1 is er in vier varianten. De sDrive18i – met een driecilinder turbomotor en 136 pk – is de ‘instapper’. We schrijven dat woord bewust tussen aanhalingstekens, omdat de elektrische BMW iX1 verrassend genoeg goedkoper is. Voor een sDrive18i ben je ten minste 48.608 euro kwijt. Stekkeren scheelt je ruim 4000 euro op de aanschafprijs.
De twee diesels (sDrive18d met 150 pk en xDrive23d met 211 pk) zijn het minst relevant voor Nederland. Het meest verwacht de importeur van de iX1 en de twee plug-in hybrides, de xDrive25e en xDrive30e, respectievelijk 245 en 326 pk sterk. Interessanter voor de gemiddelde forens is de elektrische actieradius van het stel, want als je minder dan 89 kilometer van je werk woont, kun je de benzinemotor uitgeschakeld laten.
Rijden
Tijdens de persintroductie konden we rijden met de enige X1 waar we het hier nog niet over hebben gehad: de xDrive23i. Hij heeft een gecombineerd vermogen van 218 pk en 360 Nm koppel, waarvan 204 pk en 320 Nm wordt opgehoest door de viercilinder met turbo. De rest is tijdelijk beschikbaar als de 48 volt-batterij voldoende is opgeladen om de elektromotor een slinger te geven. Die laatste is geïntegreerd in de standaard zeventraps transmissie met dubbele koppeling. BMW heeft de handgeschakelde versnellingsbak uit het leveringsprogramma gehaald. In de vorige X1 mocht je nog zelf ‘roeren’. Missen zul je een pook echter niet, want de automaat doet op de achtergrond zijn best om de gangwissels zo onmerkbaar mogelijk te laten verlopen. Met succes. Flippers achter het stuur zijn er om zelf een verzet te kiezen. Als je de linker even inhoudt, activeert de X1 een boost, waarna je 10 seconden lang maximum power hebt. De digitale cockpit telt voor je af.
Typisch BMW is de mooie balans tussen comfort en sportiviteit in het onderstel. De stabilisatoren voor en achter hebben een hogere voorspanning gekregen, waardoor de X1 in bochten minimaal rolt. Op korte oneffenheden voel je dat de demping stevig is, maar storend wordt het nooit. De nieuwste sports activity vehicle, zoals BMW zijn SUV’s koppig blijft noemen, is een aangename kilometervreter die ook bochten lust.
© Wolfgang Groeger-Meier
Hij beloont zijn bestuurder bovendien met een fijn gewicht in het stuur en een lichtvoetigheid die niet hoort bij zijn massa van bijna 1700 kilo. Op de snelweg en daarbuiten is de X1 xDrive23i aangenaam stil, met slechts een gepaste brom uit het vooronder als je het rechterpedaal vloert. Boven de 120 km/h begint de lucht rondom de A-stijl wat te fluiten. Een heel klein smetje op een verder bijna perfecte premium-SUV.
Eindoordeel
Uitgebalanceerde compacte premium-SUV die comfort met sportiviteit mixt. Verfijnde mild-hybride aandrijflijn met één probleem: eigenlijk wil je de elektrische iX1.