Vaak nog lange wachttijden voor levering grafsteen

© Wikipedia/publiek domein

Westkapelle -

Nabestaanden van een overleden dierbare lopen vaak nog tegen lange wachttijden aan voor de levering van een grafsteen.

Redactie

Iemand die nu een steen bestelt, moet ongeveer 5,5 tot 6 maanden wachten voordat deze op het graf geplaatst kan worden. „Dat is nog steeds ongeveer de helft langer dan wat het twee, drie jaar geleden was”, vertelt Simon van Lit van grafstenenleverancier Dominicus. Op het hoogtepunt van de coronapandemie liep de levertijd op tot wel zeven maanden. Het hoofdkantoor van Dominicus is gevestigd in het Zeeuwse Westkapelle en heeft vijf winkels verspreid over Nederland.

Het overgrote deel van de grafstenen op Nederlandse begraafplaatsen komt uit India of China. Maar tijdens de pandemie werden fabrieken en havens daar gesloten. Ook kampten fabrieken met productieproblemen. Hierdoor liepen de levertijden steeds verder op.

Volgens Van Lit is dat logistieke probleem inmiddels voor een groot deel opgelost, maar nog niet helemaal. Het aanleggen van voorraden grafstenen is lastig, omdat begraafplaatsen vaak verschillende eisen stellen aan de afmetingen van stenen. „Als er sprake zou zijn van een maatvoering, zou dat een stuk eenvoudiger zijn.”

De wachttijden zijn niet bij alle leveranciers lang. „Bij ons is het nu weer ongeveer drie maanden, dat is weer binnen de normale marges”, zegt Jaco Vuijk van Boot Grafmonumenten in het Zuid-Hollandse Lisse. Volgens hem hebben de nu nog lange levertijden bij andere firma’s vooral te maken met personeelsproblemen.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws