Mogelijk blijven de oudste Belgische kernreactoren tóch langer open

Tihange 2.© EPA

Maastricht -

België gaat onderzoeken of ook drie andere kernreactoren langer kunnen blijven draaien.

Redactie

Het land wilde eigenlijk van kernenergie af, maar heeft zich door onder andere de energiecrisis bedacht en besloot eerder al twee andere reactoren voorlopig in bedrijf te houden.

Met de nieuwe plannen voor Doel 1 en 2 en Tihange 1 moet uitbater Engie wel akkoord gaan. Ze zouden eigenlijk in 2025 stoppen. Het zijn de oudste kernreactoren in het land. De onderhandelingen met het energiebedrijf over het openhouden van Doel 4 en Tihange 3 zijn nog niet afgerond.

Volop bezig

De Belgische netbeheerder denkt dat de drie oude reactoren weleens nodig kunnen zijn in de winters van 2025-2026 en die van een jaar later. België is dan nog volop bezig over te stappen op duurzame energie en er zouden dan tekorten kunnen optreden. Volgens de De Morgen zou een volgende regering zo ook de kans krijgen om deze drie kernreactoren zonodig nog langer open te houden.

De nucleaire toezichthouder FANC moet wel nagaan of Doel 1 en 2 en Tihange 1 veilig lader dichtkunnen. Uiterlijk eind maart moet FANC duidelijkheid verschaffen.

De kerncentrale in Doel ligt bij Antwerpen, vlak bij de Nederlandse grens. Die in Tihange is niet ver van Luik.

Lees ook: Opinie: ‘Eerst was ik tegen kernenergie, maar nu wil ik dat we de kerncentrale in Tihange openhouden’

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws