Gratie voor tienduizenden Iraanse gevangenen

De hoogste leider van Iran heeft gratie verleend aan „tienduizenden” gevangenen, onder wie vele die tijdens recente protesten tegen het islamitische regime om veiligheidsredenen zijn gearresteerd.

Redactie

Dat meldt de staatstelevisie. Ayatollah Ali Khamenei kondigde de amnestie aan ter ere van de verjaardag van de islamitische revolutie van 1979.

Gevangenen die niet worden beschuldigd van spionage voor buitenlandse instanties of direct contact met „buitenlandse agenten” worden vrijgelaten. Ook wie niet vastzit voor moord, het opzettelijk toebrengen van verwondingen, vernieling en brandstichting in overheidseigendom zullen gratie krijgen, aldus staatsmedia.

20.000 mensen gearresteerd

Volgens de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zijn in Iran sinds september ongeveer 20.000 mensen gearresteerd vanwege protesten tegen de regering die waren aangewakkerd door de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Deze Koerdisch-Iraanse vrouw overleed in september nadat ze door de zedenpolitie was opgepakt omdat ze haar haar niet voldoende zou hebben bedekt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ten minste 527 mensen zijn omgekomen sinds de demonstraties tegen het repressieve bewind begonnen, meldde HRANA eind januari. Meer dan honderd betogers zijn ter dood veroordeeld, van wie er zeker vier zijn geëxecuteerd.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws