Dit artikel is exclusief voor abonnees van De Limburger
Dit Plus-artikel lezen? Bekijk onze digitale abonnementen

PSV-aanvoerder Luuk de Jong: ‘Schandalig. Heb je dat ooit eerder gezien?’

Volop strijdlust tijdens Feyenoord-PSV. Alireza Jahanbakhsh probeert met een omhaal het doel van Walter Benitez onder vuur te nemen.© René Bouwman

Rotterdam -

En weer zat het venijn in de staart. Voor het tweede jaar op rij gaf PSV in de uitwedstrijd tegen Feyenoord een 2-0 voorsprong uit handen en net als bij het geruchtmakende gelijkspel van vorig seizoen viel de gelijkmaker ver in blessuretijd: 2-2.

Valentijn Driessen

De ontlading was enorm in de kolkende Kuip, toen Alireza Jahanbakhsh in de zesde minuut van de blessuretijd de bal via de binnenkant van de paal achter PSV-doelman Walter Benitez knalde. De Argentijnse doelman had zoveel reddingen verricht, maar moest met de finish in zicht toch nog voor een tweede keer capituleren voor de Iraanse invaller.

„Benitez heeft ons geweldig op de been gehouden met prachtige reddingen. Hij was er doodziek van dat het afstandsschot van Jahanbakhsh er binnenkant paal nog in viel”, aldus PSV-trainer Ruud van Nistelrooij, die had gezien dat zijn ploeg na de vroege voorsprong door een goal van Anwar El Ghazi steeds meer in het defensief werd gedrongen.

Goal Hazard

Zeker na de rode kaart voor Armando Obispo in de tweede helft was het vrouwen en kinderen eerst bij de Brabanders, die tegen de verdrukking in wisten uit te lopen door een bekeken schotje van debutant Thorgan Hazard. Uiteindelijk bezweek PSV toch onder de druk van de thuisploeg, nadat invaller Jahanbakhsh in de 80ste minuut voor de aansluitingstreffer had gezorgd.

De statistieken vertelden het spelbeeld. Feyenoord had 68 procent balbezit, produceerde 35 schoten tegenover PSV zeven en de Rotterdammer kregen 12 corners, tegenover PSV één.

„Ik ben uiteraard teleurgesteld”, aldus Feyenoord-trainer Arne Slot. „Als je thuis speelt, wil je winnen. Maar het is inherent aan voetbal dat de ene ploeg heel veel moeite heeft om te scoren en de andere ploeg uit anderhalve kans twee goals weet te maken. Ik vind het mooi om te zien dat dit team nooit opgeeft. Dat heeft geleid tot een meer dan terechte 2-2.”

© BOUWMAN, RENE

Van Nistelrooij had zijn eigen ideeën over de op de valreep verspeelde zege. „Ik ben er ziek van dat we niet de drie punten hebben gepakt. Dat was een stunt geweest, zeker met tien man. Het zou ook verdiend zijn geweest, als je ziet wat de jongens erin hebben gelegd. Hoe we gestreden hebben als team en als individu. Dat gevoel overheerst. Verstandelijk denk je eraan dat we niet verloren hebben, want dat mocht absoluut niet gebeuren. De afstand blijft vier punten en we doen nog volop mee.”

Negen minuten extra tijd

Vorig seizoen kwam bij de toenmalige PSV-trainer Roger Schmidt en zijn spelers na de late gelijkmaker stoom uit de oren vanwege de penalty die scheidsrechter Serdar Gözübüyük toekende in blessuretijd, toen een schot van Jens Toornstra op de elleboog van Mauro Junior kwam. Nu was het discussiepunt de negen minuten extra tijd die scheidsrechter Danny Makkelie uit de hoge hoed toverde.

„De zes minuten extra tijd van de eerste helft begrepen we, omdat er een speler van ons per brancard van het veld is gegaan. Maar we begrepen niet waar die negen minuten op waren gebaseerd”, aldus Patrick van Aanholt, die in De Kuip zijn debuut voor PSV maakte. De linksback moest na het uitvallen van Phillipp Mwene eerder dan gepland als invaller aan de bak.

Timon Wellenreuther, de vervanger van de geblesseerde Justin Bijlow, grijpt in voordat Xavi Simons gevaarlijk kan worden.© ANP / ANP

Luuk de Jong kwam voor de camera nog wat scherper uit de hoek. „Schandalig. Heb je dat ooit eerder gezien? Makkelie deed wel meer dingen om te zorgen dat Feyenoord nog weer terug kwam. Maar goed, daar moeten wij het niet op gooien. Wij moeten die wedstrijd gewoon over de streep trekken.”

Slot reageerde schouderophalend. „Volgens mij hebben wij in de zesde minuut van de extra tijd de 2-2 gescoord, dus die negen minuten hebben niet het verschil gemaakt”, aldus de Feyenoord-trainer, die zelf ook zo zijn bedenkingen had over het fluiten door Makkelie en die in de rust had geuit bij een onderonsje met de scheidsrechter in de spelerstunnel, waar toevallig een camera op stond.

Dominant

„Dat ging erover dat er in de eerste helft weinig tempo in de wedstrijd zat. Dit team is gebaat bij een hoog tempo. Het is aan de scheidsrechter om het voetballende team te beschermen. Althans, dat vind ik.”

© ANP / ANP

De Feyenoord-trainer is nu al dertien eredivisieduels op rij ongeslagen met zijn team en zag tot zijn grote vreugde dat zijn ploeg ondanks de personele problemen opnieuw een aanval van een concurrent had afgeslagen. „Het is wel een kwetsbaarheid van ons dat we zoveel goals nodig hebben om te scoren. Maar ik ben vooral tevreden over de vechtlust van het team. Ondanks weer een paar tikken door blessures heb ik weer een dominant Feyenoord gezien. De tevredenheid daarover overheerst.”

Ruud van Nistelrooij: ‘Was een grote inschattingsfout van Makkelie’

Mwene gaat met hoofdletsel naar de kant.© ANP / ANP

Feyenoord-trainer Arne Slot kreeg voor de topper tegen PSV te maken met de nodige personele problemen door het geblesseerd wegvallen van doelman Justin Bijlow, die meerdere weken aan de kant staat met een polsbreuk, en de zieke Quilindschy Hartman, maar na de wedstrijd likte vooral PSV-trainer Ruud van Nistelrooij zijn wonden. Anwar El Ghazi, de maker van de 1-0, liep in De Kuip een spierblessure op en is meerdere weken uit de roulatie. Linksachter Phillipp Mwene moest met hoofdletsel per brancard van het veld. Van Nistelrooij was totaal niet te spreken over de manier waarop scheidsrechter Danny Makkelie omging met het moment waarop Mwene op de grond bleef liggen na een botsing met Mats Wieffer. „Hij heeft hoofdletsel. Dan moet je het spel acuut stoppen. De speler is buiten bewustzijn geweest. Dat is gevaarlijk. Dan moet je niet door laten spelen. Het gaat om de gezondheid van een speler. Dat was een grote inschattingsfout.”

Naast El Ghazi en Mwene zag de PSV-trainer ook Armando Obispo wegvallen voor de komende duels. De verdediger kreeg rood voor een veel te harde charge op Feyenoord-spits Santiago Gimenez.

Na Mauro Junior het tweede rood in korte tijd voor een PSV’er, terwijl de club daarvoor drie jaar lang geen enkele rode kaart had gekregen in de eredivisie.

Lees ook