Vervullen vacatures nog lastiger, werkgevers zoeken oplossingen

© ANP

Amsterdam -

Nederlandse bedrijven hebben steeds meer moeite om vacatures te vervullen. Volgens uitkeringsinstantie UWV komen er in veel gevallen amper reacties van sollicitanten op een positie binnen.

onze verslaggever

Werkgevers die met moeilijk vervulbare vacatures kampen passen inmiddels ook vaker de arbeidsvoorwaarden en functie-eisen aan. Dat kan bijvoorbeeld de werktijd zijn of het loon, vooral in de horeca gebeurt dit veel.

Uit onderzoek onder ruim 4500 werkgevers maakte het UWV op dat afgelopen jaar 58 procent van de ontstane vacatures moeilijk vervulbaar was. In 2021 ging het nog om 55 procent.

„De krapte op de arbeidsmarkt is in 2022 op een hoogtepunt terechtgekomen. In het tweede kwartaal was de krapte zelfs zo groot dat er veel meer vacatures waren dan werkzoekenden”, zegt arbeidsmarktadviseur Erica Maurits.

Corona

De roep om personeel is al langer erg groot in Nederland. Dat komt omdat de economie na de dip van de coronacrisis heel hard was gegroeid en er opeens veel meer werk was.

Lees ook: Aan economische horizon Limburg gloort optimisme, Rabobank houdt adem in wat betreft personeelstekort en stikstof

Meer dan acht op de tien werkgevers gaven volgens het UWV aan dat het probleem met de vacatures vooral is dat er te weinig sollicitanten reageren. Het komt ook voor dat sollicitanten bijvoorbeeld niet over de juiste kennis of vaardigheden beschikken, maar dat werd door de bedrijven minder vaak als oorzaak aangewezen.

Volgens het UWV zoeken veel werkgevers inmiddels naar oplossingen om alsnog nieuwe krachten te vinden. Bijna negen van de tien ondervraagden zeiden bijvoorbeeld de vacature zo nodig langer open te laten staan. Een kleine zeven op de tien zien de oplossing in het aanboren van andere wervingskanalen.

Verdelen

Soms wordt er ook voor gekozen om het werk dan maar onder de bestaande werknemers in het bedrijf te verdelen of iemand aan te nemen die helemaal niet aan de functie-eisen voldoet. In dat geval moet het bedrijf die persoon dan zelf opleiden. Aanpassen van de arbeidsvoorwaarden wordt ook vaker als optie gezien. In 2021 deed 30 procent van de werkgevers met werkgevers met moeilijk vervulbare vacatures dat, vorig jaar ging het om 39 procent.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws