Onderzoeksteam MH17: ‘Poetin speelde actieve rol in leveren Buk-raket’

Onderzoeksteam MH17: ‘Poetin speelde actieve rol in leveren Buk-raket’.© Op1

Er zijn harde aanwijzingen dat de Russische president Vladimir Poetin direct betrokken was bij de beslissing om een Buk-raket af te vuren op vlucht MH17 op 17 juli 2014. Maar vervolging is niet mogelijk omdat Poetin als staatshoofd immuniteit geniet.

Saskia Belleman

Dat maakte het Joint Investigation Team woensdag bekend tijdens een persconferentie in Den Haag. Het JIT, waarin de landen zijn vertegenwoordigd die landgenoten aan boord van vlucht MH17 hadden, deed bijna negen jaar onderzoek naar de verantwoordelijken voor de ramp waarbij alle 298 inzittenden omkwamen, maar heeft nu besloten om het onderzoek op te schorten. Alle mogelijkheden zijn uitgeput, de grenzen van wat mogelijk was zijn bereikt, aldus officier van justitie Digna van Boetzelaer.

Volgens het JIT ligt het antwoord in Rusland, maar zonder medewerking van de Russische autoriteiten en zonder getuigen in gevaar te brengen, kan het onderzoek niet verder. De lijnen blijven wel open als getuigen zich alsnog melden, aldus het JIT. Dat kan aanleiding zijn om het onderzoek te heropenen.

Tijdens de persconferentie liet het JIT een telefoongesprek horen tussen de assistent van de Rus Aksyonov, de zogenaamde premier van De Krim en iemand anders. Dat gesprek volgde op een dringend verzoek van Igor Girkin, de minister van Defensie van de Volksrepubliek Donetsk, om deugdelijk afweergeschut.

‘The Number One’

Er is maar één persoon die daarover kan beslissen, zei de assistent. En dat is „The Number One.” Die kon op dat moment niet worden geraadpleegd, omdat hij in Frankrijk verbleef. Poetin was op dat moment samen met andere wereldleiders in Frankrijk voor de herdenking van D-day.

Van Boetzelaer sloot vervolging van Poetin in de toekomst niet uit. Zodra hij geen staatshoofd meer is verliest hij zijn immuniteit.

Er zijn meer mogelijke namen in het onderzoek van het JIT de revue gepasseerd, maar tegen niemand zijn de bewijzen sterk genoeg voor vervolging, zegt Van Boetzelaer. Volgens recherchechef Andy Kraag had het JIT graag meer resultaten willen boeken, „maar we zijn verder gekomen dan we in het begin voor mogelijk hadden gehouden.”

Op basis van het onderzoek van het JIT veroordeelde de rechtbank in Den Haag in november vorig jaar drie verdachten tot levenslang. Igor Girkin, Sergey Doebinsky en Leonid Chartsjenko waren verantwoordelijk „voor de inzet van een allesvernietigend wapen waarmee zonder waarschuwing 298 mensenlevens op een gruwelijke wijze werden beëindigd. Hun levens waren nog niet af, in sommige gevallen nog maar net begonnen”, aldus de rechtbank. Oleg Poelatov werd als enige vrijgesproken.

Nabestaanden

De nabestaanden van de slachtoffers werden voor de persconferentie tijdens een emotionele bijeenkomst ingelicht over de beslissing om het onderzoek op te schorten. „Ze waren teleurgesteld”, zegt Andy Kraag. „Vooral omdat er geen antwoord is gekomen op de vraag waarom vlucht MH17 is neergeschoten.”

Het MH17 monument in Vijfhuizen.© ANP

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws