Groot inwonersonderzoek Cranendonck over azc Budel

© Loraine Bodewes

Budel -

De Brabantse gemeente Cranendonck vraagt de inwoners hoe verder met het azc in Budel. Dat gebeurt vanaf volgende week met een groot onderzoek waarbij alle inwoners een vragenlijst in huis krijgen.

Redactie

Iedereen vanaf 16 jaar kan aan het onderzoek meedoen. Ook de scholieren van het plaatselijke Bravo-college wordt om hun mening gevraagd.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door onafhankelijk bureau I&O Research en sluit op 19 maart. In april moeten de resultaten ervan bekend zijn. Daarna beraadt de gemeenteraad zich op hoe verder.

Steekpartijen

Het azc ligt in het voormalige Nassau-Dietzkazerneterrein van Defensie in Budel, en kan tot 1500 asielzoekers huisvesten. Het azc was vaker het toneel van steekpartijen. Verder klagen omwonenden al jaren over de overlast van met name ‘veiligelanders’. Dat zijn mensen uit landen als Marokko, Algerije, Egypte, Libië en Tunesië die geen uitzicht hebben op asiel, maar hangende de procedure in het azc mogen verblijven en geregeld crimineel gedrag vertonen.

Lees ook: Asielzoekerscentrum in Budel krijgt 7 miljoen om veiligheid te vergroten

Vanwege die overlast besloot de gemeenteraad van Cranendonck, waar Budel onder valt, op 8 maart 2022 dat het azc per 1 juli 2024 dicht moet. Op die dag loopt een contract af met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, COA.

De gemeente wijst nu echter op de landelijke crisis in de asielopvang, en met name de capaciteit voor de opvang van asielzoekers. De gemeente wil daarom samen met de inwoners onderzoeken wat er met de voormalige Nassau-Dietzkazerne moet gebeuren.

„Het gemeentebestuur wil graag uw mening horen. Het gaat om: ophalen van positieve en negatieve ervaringen, meningen en wensen voor invulling van het terrein binnen de kaders van wat mogelijk is”, aldus de gemeente in de uitnodiging voor het onderzoek. Daarin wordt ook rekening gehouden met de wens van Defensie. Dat ministerie wil het terrein niet verkopen als het azc sluit: dan blijft het een militaire bestemming houden. De gemeente kan het terrein dus niet voor een andere bestemming herontwikkelen, en wil van de inwoners weten welk van de twee zij het liefst willen, azc of kazerne, maar dan wel rekening houdend met een mogelijke landelijke spreidingswet die de gemeente kan dwingen tot opvang van vluchtelingen.

Meest gelezen

Gemeenteberichten