Ontvoerd door John Tana en op pad met Frans Theunisz: Maastrichtenaar werd miljoenen keren bekeken, maar gaat nu op pad met carnavalsartiesten

Kenneth Kruijntjens met John Tana tijdens de opnames van ‘De Weeg Op’.© Kenneth Kruijntjens

Maastricht -

De video’s van Kenneth Kruijntjens werden via YouTube miljoenen keren bekeken, totdat hij en zijn collega’s van het kanaal Pranksters het wel gezien hadden met die gekke stunts. Toch is zijn liefde voor het maken van video’s nooit verdwenen. En dus ging hij voor deze krant de afgelopen maand weer op stap met Limburgse carnavalsartiesten.

Tim Geurts

38 miljoen, ja u leest het goed, 38 miljoen mensen klikten in de afgelopen zes jaar die ene video van Maastrichtenaar Kenneth Kruijntjens aan. De reden: een zwembad vol cola en een jongen beplakt met Mentos. Om vervolgens maar te zien wat er zou gebeuren als die twee bij elkaar kwamen. De video’s van Prankster (net als de Limburgse variant Kingsters video’s waarin de makers de gekste stunts uithaalden, een beetje in de lijn van Jackass) werden op YouTube enorm goed bekeken. Een leven waar Kruijntjens een paar jaar geleden afscheid van nam, maar de liefde voor het maken van video’s raakte hij nooit kwijt.

Ontvoering

En dus kan het zomaar dat u maandag ziet hoe carnavalsgrootheid John Tana de 29-jarige presentator van De Weeg Op (zoals de serie waarin Kruijntjens met carnavalsartiesten optrekt heet) laat ontvoeren door mannen met bivakmutsen. Waarna de twee – samen met de Maastrichtse cameraman Alain Hameleers – een dag lang laten zien hoe het leven van een carnavalsartiest eruitziet. Die ontvoering die net werd beschreven, was overigens niet gescript, laat Kruijntjens weten. „Ik weet helemaal niks vooraf. Dat wil ik ook zo. Of ja, één ding weet ik wel. Van hoe laat tot hoe laat mijn dag duurt. Maar verder ga ik er helemaal blanco in.” Maar schrok hij dan niet toen hij bij een tankstation in het Belgische Smeermaas ineens een auto in werd geduwd? „Het viel mee. Je weet bij John Tana dat er iets unieks of geks gaat gebeuren. Maar vooruit, een beetje spannend was het wel.”

Het is de derde keer dat Kruijntjens met de bekendheden van de vastelaovend op stap gaat. In het vorige seizoen waren het Beppie Kraft, Erwin, Big Benny en Bjorn en Mieke. Dit keer geven Frans Theunisz, Shakin’ DJ’s, Andy en Roy, Wir Sind Spitze, Dieter Koblenz en dus John Tana een kijkje achter de schermen. Veel moeite hoeft Kruijntjens er niet voor te doen om ze te strikken. „Het zijn geen Madonna’s gelukkig. Eigenlijk zegt bijna iedereen wel ja. Aan de ene kant omdat ze het zelf ook leuk vinden om het terug te zien en ook omdat ze graag over zichzelf vertellen.”

Dit jaar gaat Kruijntjens onder anderen met Andy en Roy op pad.© Kenneth Kruijntjens

Van honderd naar nul

Kruijntjens die zelf een fervent carnavalsvierder is, heeft door de serie ook wel wat extra respect gekregen voor de artiesten die stad en land af reizen. „Het is niet dat ze het voor niks doen, dus het is ook gewoon een baan. Maar toch die rollercoaster van emoties, dat heeft wel indruk gemaakt. Die artiesten moeten meteen hun ding doen, vol gas geven en dan weer het podium af en in de auto naar de volgende plek. Ze gaan van honderd naar nul in een paar minuten. Dat iedere keer jezelf weer oppeppen, dat vind ik wel mooi om te zien.”

Al ziet de maker ook wel eens optredens die minder succesvol zijn. Waarin de zaal timide achterblijft. „Dat is vaak het eerste optreden op een dag, als een herenzitting net een half uurtje bezig is en niemand nog wat gedronken heeft. Maar dat zegt weinig over de artiest. Dat merk je ook aan ze. Als een zaal helemaal losgaat, is er de adrenaline waar ze energie van krijgen. Maar als een zaal niet meedoet, dan is het meestal de vraag: heb ik er alles aan gedaan? En als dat zo is, dan hebben ze er ook vrede mee.”

Lees ook: Vloggers visten in het bijzijn van vijftig kinderen met magneet granaat uit Maas

Ziet Kruijntjens ook nog verschil tussen het vieren van de vastelaovend op de verschillende plekken in Limburg? En Brabant natuurlijk, waar de artiesten ook nog wel eens optreden. „Het is eigenlijk heel dubbel. Je ziet zeker hoe verschillend het op sommige plekken wordt gevierd, maar ik ben steeds meer tot de conclusie gekomen dat het gevoel dat eronder zit toch bijna overal hetzelfde is. Mensen vieren het bijna overal om dezelfde reden.”

De opnames zijn ook voor de makers een feest.© Kenneth Kruijntjens

Domme vragen

Zijn kijkjes achter de schermen wil de Maastrichtenaar voorlopig nog wel even blijven geven. Kruijntjens heeft inmiddels een eigen marketingbureau, maar rond de vastelaovend plant hij het zo dat hij ook de komende jaren op pad kan blijven gaan met camera en carnavalsartiest. „Voor mij is het ook gewoon echt leuk om te maken. Ik vier eigenlijk mee tijdens het maken. Dat is denk ik ook de kracht. Ik ben geen journalist. Ik stel soms domme vragen, maar wel de vragen die andere mensen ook hebben.”

Maar hoe lang kan hij nog door? Want de vijver van grote carnavalsartiesten is toch niet oneindig? „Nee, ik weet ook wel dat dit niet nog tien jaar doorgaat. Maar volgend jaar en misschien het jaar daarna moet het nog wel lukken. Maar inderdaad, daarna is de koek ook echt op.”

De nieuwe filmpjes van ‘De Weeg Op’ zijn vanaf maandag te zien via de website van deze krant.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws