Aantal faillissementen daalt na vier maanden van stijging

Atlas Technologies, het onderdeel van Lightyear dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling en productie van de auto werd eind januari failliet verklaard.© ANP

Den Haag -

Het aantal faillissementen is in januari weer gedaald na vier maanden van stijgingen op rij. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

redactie

Het aantal faillissementen bleef daarbij laag vergeleken met de periode voor het uitbreken van corona. In januari werden volgens het CBS 35 bedrijven minder failliet verklaard dan in december 2022. Dat is een daling van 13 procent. Na augustus 2022 nam het aantal faillissementen vier maanden op rij toe tot het hoogste niveau na mei 2020, maar bleef het relatief laag.

Coronasteun

Dat het aantal faillissementen al langer vrij beperkt is heeft onder andere te maken met de eerdere coronasteun vanuit het kabinet, waardoor ook bedrijven die in de basis niet gezond waren overeind konden blijven. Inmiddels worden bedrijven niet meer vooral geplaagd door corona, maar door het flinke oplopen van de energieprijzen en de hoge inflatie in het algemeen. Daarvoor heeft de overheid eveneens steun opgetuigd.

De grote banken wezen er onlangs al op dat mede door die overheidssteun nog maar weinig van hun klanten in de problemen zijn gekomen. Ondanks de hoge inflatie merkten zij nog geen grote instroom van bedrijven bij de afdeling bijzonder beheer. Dat is de afdeling waar probleemgevallen worden ondergebracht.

Handel

Net als in de voorgaande maanden was de handel in januari de bedrijfstak waarin de meeste faillissementen werden uitgesproken, namelijk 48. Dat waren er evenveel als in december. Daarna volgde de bouwnijverheid met 34. Beide sectoren behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws