Timmermans: CO2-uitstoot nieuwe bus en truck in 20 jaar naar bijna nul
EU-zwaargewicht Frans Timmermans koerst af op het einde van ronkende dieselmotoren. — © ANP/HH
De CO2-uitstoot van nieuwe bussen en vrachtwagens moet binnen twintig jaar bijna naar nul. Dat eist de Europese ‘klimaatpaus’ Frans Timmermans in een nieuw plan. In de praktijk koerst het EU-zwaargewicht hiermee af op het einde van ronkende dieselmotoren.
Als het aan de PvdA-prominent ligt mogen nieuwe stadsbussen al vanaf 2030 niets meer uitstoten. De emissienormen voor ander zwaar transport, waaronder touringcars en trucks, worden de komende jaren stapsgewijs strenger.
Timmermans stelt voor dat de CO2-uitstoot van nieuwe zware voertuigen vanaf 2030 met minimaal 45 procent omlaag moet ten opzichte van 2019. Vijf jaar later wil hij een versnelling hoger schakelen door het percentage te verhogen naar 65 procent en vanaf 2040 moet het zelfs 90 procent minder zijn.
Risico’s
Zoals verwacht komt Brussel niet met een volledige ban op verbrandingsmotoren. Experts waarschuwen al langer voor de gevolgen van een te radicaal verbod: sommige speciale zware voertuigen kunnen voorlopig nog niet af van fossiele brandstoffen. Bovendien is het nog maar de vraag of de techniek in 2040 al ver genoeg is om met een zwaarbeladen elektrische of waterstoftruck een hoge berg op te rijden.
© ANP/HH
Er kleven wel meer risico’s aan het groene enthousiasme. CDA-Europarlementariër Tom Berendsen vreest voor een invasie van goedkope Chinese stadsbussen. De christendemocraat pleit voor strengere regels om te voorkomen dat Nederlandse provincies bij aanbestedingen elektrische bussen uit Nederland en de rest van Europa links laten liggen. „De emissienormen aanscherpen zonder duidelijk Europees industriebeleid is vooral goed voor Chinese bussenbouwers die met enorme staatssteun goedkoop kunnen leveren”, waarschuwt de politicus. „We moeten dus tegelijkertijd kiezen voor het stimuleren van de productie van schonere bussen en vrachtwagens in Europa.”
Auto’s
Ondertussen heeft het Europees Parlement dinsdag definitief ingestemd met strenge groene eisen voor gewone auto’s en bestelbusjes. Vanaf 2035 moet de uitstoot van nieuwe exemplaren naar nul. In de praktijk luidt de EU hiermee het einde van de verbrandingsmotor in. Veel christendemocraten hebben dinsdag tegen de Brusselse eis gestemd.
Vanuit experts klinkt de vraag of er wel voldoende kritieke grondstoffen zijn voor de productie van elektrische auto’s. Nederland was juist aan het klimaatdrammen voor een ban in 2030.
Gerelateerde berichten
Ander Nieuws
Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max: ‘Nieuw pensioenstelsel is een gok!’
Jonge mantelzorger Marc: ‘Zorgen voor Cas vind ik normaalste zaak van de wereld, hij is mijn broer’
Op pinkstermaandag loopt Grevenbicht mee in de processie of staan inwoners langs de kant: ‘Er lopen dit jaar zo’n duizend mensen mee’