Gasprijs zakt voor het eerst in 17 maanden onder 50 euro

© ANP / ANP

Maastricht -

De Europese gasprijs is vrijdag verder gedaald en zakte voor het eerst in zeventien maanden onder de 50 euro per megawattuur.

de redactie

De daling volgt op het groeiende vertrouwen dat Europa genoeg voorraden heeft om de winter door te komen zonder rantsoeneringen van de brandstof.

Op de belangrijke Amsterdamse gasbeurs daalde de prijs per megawattuur vrijdagochtend met bijna 5 procent tot 49,50 euro. Dat is de laagste prijs sinds eind augustus 2021. De gasprijs is dit jaar al 35 procent gedaald. Op het hoogtepunt van de energiecrisis eind augustus vorig jaar moest nog ruim 300 euro per megawattuur worden betaald.

Milde winter

Vanwege de milde winter, de toegenomen import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) en goedgevulde gasvoorraden, is de gasprijs al langere tijd aan het dalen. Daarnaast zijn consumenten en bedrijven ook flink gaan besparen op gasgebruik vanwege de hoge prijs.

Bij langdurig koud weer of bij nieuwe leveringsproblemen zou de gasprijs nog wel kunnen stijgen voor het einde van de winter. De concurrentie met Azië voor lng kan de prijs ook nog opdrijven. Zo meldde olie- en gasproducent Shell deze week dat de toegenomen vraag vanuit Europa naar lng de concurrentie met Azië zal vergroten, terwijl het nieuwe aanbod van lng de komende twee jaar beperkt zal blijven. Voorlopig lijken de hoge opslagniveaus in Europa echter een stevige buffer te bieden om een gastekort deze winter te voorkomen.

Prijsplafond

Woensdag 15 februari trad het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie in werking. Dat plafond moet helpen om pieken in de gasprijs tegen te gaan. Door de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa ging de prijs vorig jaar keihard omhoog, waardoor veel huishoudens en bedrijven moeite hadden om de energierekening te betalen.

Lees ook: Het gasverbruik in Nederland daalt spectaculair: zijn we het beste jongetje van de klas of vallen we straks terug in oude patronen?

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws