Schiphol lijdt tientallen miljoenen verlies door beperkingen

© ANP / ANP

Schiphol -

De Schiphol Group heeft door de problemen op de luchthaven afgelopen jaar 77 miljoen euro verlies geleden.

de redactie

Schiphol moest door een tekort aan onder meer beveiligers aan luchtvaartmaatschappijen vragen hun aantallen reizigers te verminderen in het drukke zomerseizoen. Na de coronapandemie en de teruggekeerde vraag naar reizen bleek Schiphol de grote drukte niet aan te kunnen. Het kostte Schiphol onder meer geld om maatschappijen en reizigers te compenseren voor de vluchten die niet doorgingen of werden gemist door de drukte op de luchthaven.

„In 2022 zijn we gestart met het doorvoeren van structurele verbeteringen. Omdat we het beter moeten doen.”

Ruud Sondag, interim-CEO Schiphol

Slecht jaar

Schiphol spreekt van een „slecht jaar”. „De geleverde inzet en het harde werken van iedereen bij Schiphol hebben niet geleid tot de noodzakelijke verbeteringen in het systeem”, zegt Ruud Sondag, die op 1 november aan de slag ging als interim-topman als opvolger van de opgestapte Dick Benschop. „In 2022 zijn we gestart met het doorvoeren van structurele verbeteringen. Omdat we het beter moeten doen. En ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen.”

Hoe het herstel zich dit jaar doorzet, weet Schiphol nog niet goed. „Dat is afhankelijk van de ontwikkeling van covid, eventuele operationele beperkingen die nodig zijn en - op middellange termijn - de aankondiging van de Nederlandse regering om het aantal vliegtuigbewegingen op Amsterdam Airport Schiphol vanaf november 2024 terug te brengen naar 440.000”, meldt de luchthaven. Schiphol wil voor de periode tot en met half mei weer een reizigersplafond instellen om te grote drukte te voorkomen.

Rotterdam en Eindhoven

De luchthavens van Rotterdam en Eindhoven profiteerden van de problemen op Schiphol. Maatschappijen verplaatsten hun vluchten naar kleinere vliegvelden. Beide vliegvelden noteerden ongeveer een verdubbeling van het aantal passagiers vergeleken met een jaar eerder.

Lees ook: Analyse: KLM in vrije val door chaos op Schiphol en krimpplan

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws