Kraamtijd in De Maasvallei: ‘Gun de dieren hun rust en privacy’

Gezinsuitbreiding bij konikpaarden in De Maasvallei vergt extra alertheid bij bezoekers.© Natuurmonumenten

Maastricht/Thorn -

In natuurgebied De Maasvallei, tussen Maastricht en Thorn, zijn de eerste veulentjes en kalfjes geboren. Natuurmonumenten verzoekt bezoekers van het gebied dringend om op gepaste afstand te blijven en honden aan de lijn te houden.

Redactie

„Ze zien er natuurlijk hartstikke schattig en lief uit, die jonkies, maar vergeet niet dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Het kan ook zijn dat je stuit op een (aankomende) geboorte. In dat geval is er meer afstand nodig. Gun de dieren hun rust en privacy. Dat is niet alleen belangrijk voor de dieren, maar ook voor je eigen veiligheid”, benadrukt Natuurmonumenten.

Lees ook: Tientallen reeën worden jaarlijks een gruwelijke dood in gejaagd door loslopende honden in het Savelsbos: ‘Ook de braafste honden gaan achter ze aan’

Verrekijker

Gallowayrunderen en konikpaarden vormen hechte kuddes die jonge dieren goed in de gaten houden én beschermen. Houd daar rekening mee, is het advies. „Doorkruis een kudde nooit, want oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Wees (ook) voorzichtig als je een jong kalf of veulen ziet. Wanneer een moederdier en een jong verstoord worden, bestaat de kans dat de moeder in paniek het jong in de steek laat en de onderlinge band niet tot stand komt. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten. Wil je graag het nieuwe leven aanschouwen, gebruik dan een verrekijker.”

Meest gelezen

Gemeenteberichten