Toyota Corolla Cross is het ideale maatje

© Toyota

Maastricht -

Toyota’s alltime bestseller, de Corolla, waarvan er wereldwijd meer dan 50 miljoen verkocht werden, gaat in deze SUV-tijden gasgeven met de Cross-variant.

Jaco Bijlsma

‘Noem eens een Toyota SUV’ was nog niet heel lang geleden een vraag die je bijna met kop of munt kon beantwoorden: je had de RAV4 en de C-HR. Inmiddels, met deze Corolla Cross erbij, is het SUV-aanbod bijna zeven stuks. Tel maar mee. De hoogpotigen van de familie beginnen al met de Cross-versies van de Aygo en Yaris, dan heb je de C-HR en deze Corolla Cross, de RAV4, de Highlander en de volledig elektrische bZ4X. Nummer acht durven we niet in datzelfde rijtje te noemen, want dat is eenzame klasse: de legendarische Land Cruiser. Dat is dé terreinauto voor professionals en geen SUV of cross-over. Maar moet je deze Corolla Cross nou een cross-over noemen of een SUV? Dat gaan we testen. Hij heeft iets minder grondspeling dan de grotere RAV4, maar hoe zit het met rest van zijn functionaliteiten?

© Toyota

Je vraagt je bijna af of hij wel bestaansrecht heeft, want zijn afstand tot de C-HR en RAV4 is niet heel groot. Dat niet iedereen de extravagante lijnen van de C-HR lust, riepen we al bij zijn introductie. Voor die mensen is er nu deze wat rustiger vormgegeven Corolla Cross. Die biedt ook wat meer ruimte achterin dan de C-HR. Toyota heeft het vooral over de SUV-looks van de Corolla Cross en dat is de spijker op zijn kop. Verwacht geen echte SUV-kwaliteiten van deze verstoerde Corolla, maar wel de uitstraling en wat meer functionaliteit dan een gewone Corolla, waar hij eigenlijk nauwelijks op lijkt. Laten we de maten even noemen om helder te maken wat in eerste instantie wat diffuus lijkt. Deze Corolla Cross is 4,46 meter lang, 182,5 cm breed, 1,62 meter hoog en heeft een wielbasis van 264 cm. Die wielbasis en zijn platform is gelijk aan dat van de C-HR, maar voor de rest blijft hij qua maten en gewichten keurig het midden houden tussen de C-HR en RAV4.

Interieur

Qua praktische kwaliteiten is het ook een middenmoter. Want verwacht geen wonderen van een auto die marginaal praktischer is dan de C-HR. Daarin zit je achterin als volwassene voor je gevoel wel wat opgesloten door de aflopende daklijn, want die kost hoofdruimte, maar ook is het relatief donker achterin door het vrij kleine glasoppervlak. Zitten achter in de Corolla is aangenamer, maar qua ruimteaanbod scoort hij niet meer dan een voldoende. De achterbank ondersteunt je bovenbenen nauwelijks als je wat langer bent en je knieën blijven net vrij van de voorstoel.

© Toyota

Verder een paar praktische details: de bekerhouders zitten goed zichtbaar en bereikbaar hoog in de achterportieren. Die hebben overigens geen portiervakken en dat is het gevolg van de beperkt beschikbare ruimte daar. De portieren zijn niet heel groot en ook de hoek waaronder ze opengaan, had nog wel iets groter gekund. De achterleuning kan net als in het vliegtuig in twee standen gezet worden, maar de bank zelf is niet verschuifbaar. Als je dan naar het bagageruim kijkt en de bank in ongelijke delen platgooit, zie je waarom. Het verschil in hoogte tussen de neergeklapte bank en de rest van de laadvloer is tenminste tien centimeter. Dat komt deels omdat het batterijpakket onder de achterbank verstopt zit. De inhoud van de bagageruimte met zitplaatsen en hoedenplank op hun plaats is 428 liter, bij de RAV4 is dat 152 liter meer. Ten opzichte van een goede stationcar voegen SUV’s op dit vlak niet veel toe: de stationcarversie van de Corolla is zelfs de ruimste met 598 liter. De hoge Corolla is duidelijk ruimer achterin dan de C-HR, maar niet zo groot en ruim als de RAV4, die toch echt in het D- in plaats van het C-segment thuishoort.

Aandrijving

Deze Corolla Cross-versie heeft de laatste, vijfde generatie hybride-aandrijflijn gekregen. De combinatie van een tweeliter viercilinder benzinemotor en een elektromotor levert een systeemvermogen op van 197 pk. De hybridetechniek met een nieuw lithium-ion batterijpakket werd niet alleen 14 procent lichter, maar ook 14 procent efficiënter. Ook de koeling van het battery-pack werd daartoe verbeterd.

Dat ze bij Toyota perfectionistisch zijn, blijkt ook uit het continue streven om wat goed is nog beter te maken. En dat geldt ook voor de aandrijflijn. Want ondanks het feit dat die al decennia echt zuinig en betrouwbaar is, was die niet ideaal in de omgang. Wie meer dan gematigd gas gaf, hoorde steeds die joelende motor door de krachtsoverbrenging via de continu variabele transmissie, die inherent is aan de opzet van de hybride-aandrijflijn. Dat erkenden ze bij Toyota ook en daarom hebben ze bij deze generatie opnieuw geprobeerd de mate van gasgeven meer te synchroniseren met het toerental. Dat is zeker verbeterd, maar nog niet helemaal verdwenen. Slimmere programmering heeft de gasrespons directer gemaakt en de versnelling beter gesynchroniseerd met de mate van gasgeven.

© Toyota

Toyota positioneert de Cross vooral als praktische gezinsauto. Als je je niet schuldig maakt aan scheuren, is er prima te leven met de hybride. Het stuurgevoel is voldoende, niet te scherp en informatief genoeg. De carrosseriebeheersing is goed zonder al te veel ­bodyroll, terwijl we het onderstel vooral als soepel en behoorlijk comfortabel kwalificeren. De remmen zijn goed te doseren. De cockpit is altijd volledig digitaal met twee displays. De samenstelling van de menu’s is logischer dan voorheen, waardoor je minder diep hoeft te graven en ook de stembediening helpt. De graphics zijn een stuk scherper en mooier dan voorheen. Grosso modo is deze Cross-cockpit een aangename werkplek, ook door de ruimte in de cabine, de vorm van de stoelen en de zitpositie. De bouwkwaliteit, pasvorm en gebruikte materialen zijn bovengemiddeld goed. Alles is gericht op praktisch gebruik en veel functionaliteit. Het aantal rijassistenten is verder toegenomen en T-Mate, zoals Toyota zijn peloton bodyguards noemt, is weer intelligenter geworden. Het assistentiesysteem grijpt nu ook in met gasonderdrukking en stuuringrepen op kruisingen bij tegemoetkomend verkeer als je een fout dreigt te maken. Het goede nieuws is dat de bemoeizucht van de al die elektronica niet merkbaar is toegenomen.

Eindoordeel

De conclusie is dat Toyota met deze Corolla Cross toch weer een klein gaatje heeft weten te vullen op een aangename manier. Hij is er voor de mensen die een C-HR een tikje hysterisch vormgegeven en krap vinden en een RAV4 te groot. Een minder sterk punt is dat hij er voorlopig maar met één – weliswaar goede en zuinige – aandrijflijn is. Er volgt mogelijk een goedkopere 1.8-versie, maar van andere non-hybridevarianten is geen sprake. De altijd voorwielaangedreven Corolla Cross moet het niet alleen van zijn functionaliteiten hebben, maar ook van zijn uitstraling. Voor veel mensen is dat belangrijker dan zijn werkpaardkwaliteiten, en daarom is deze Corolla Cross voor hen niet zomaar een tussenmaatje, maar waarschijnlijk het ideale maatje.

Specificaties Toyota Corolla Cross

  • Prijs: € 37.995,--
  • Topsnelheid: 180 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 7,6 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 1 op 19,6
  • CO2-emissie: 115 g/km
  • Brandstofmotor: vier-in-lijn, 1997 cm3
  • Max. vermogen: 152 pk (112 kW)/ 6000 min-1
  • Max. koppel: 190 Nm/4400 min-1
  • Elektromotor: 111 pk/206 Nm
  • Max. systeemvermogen: 197 pk/145 kW
  • Transmissie: e-CVT

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws