Van Gerwen wint in Exeter tweede Premier League-finale op rij

Michael van Gerwen is blij met een rake pijl.© ANP/HH

Groots zoals men dat gewend is van Michael van Gerwen, dat was het over het algemeen niet eens. Maar ’Mighty Mike’ won na zijn eerste Premier League-winst van dit seizoen in Dublin vorige week, ook Night 5 in Exeter. In de finale versloeg hij Jonny Clayton met 6-3.

Robin Jongmans

Van Gerwen is de enige die drie finales speelde in deze editie van de Premier League. Daarvan won hij er twee en zo gaat de Nederlander ook fier aan kop in het algemeen klassement. Van Gerwen maakte het wel nog even spannend tegen Clayton, door bij een 4-2 voorsprong drie pijlen op dubbel tien te missen en de Welshman te laten terugkomen tot 4-3. Maar daarmee was direct alles gezegd in een tot dat moment weinig spannende finale. Waarom? Van Gerwen brak Clayton direct terug met een fenomenale 106-finish: 5-3. Vervolgens gooide hij in twee pijlen 61 uit.

Niet op zijn niveau

Van Gerwen begon de vijfde van zeventien avonden niet op ’zijn’ niveau. Hij won weliswaar van Gerwyn Price met 6-3 in legs, maar zijn gemiddelde lag op ’slechts’ 96.4 en de Nederlander ’raakte’ zes van de 21 dubbels. Het was genoeg voor een plek in de halve finale, maar wat veelzeggender was voor Van Gerwen, is dat hij zich terug knokte na een 3-1 achterstand.

Ook tegen Nathan Aspinall keek Van Gerwen tegen een 3-1 achterstand aan, maar opnieuw kwam de vechter in de Nederlander naar boven. Door een uitstekende negende leg, die hij in 13 pijlen uitgooide op dubbel 3, kwam hij op een 5-4 voorsprong. Deze bouwde hij direct uit tot een 6-4 zege. De cijfers waren daardoor ook weer een stuk beter, met een gemiddelde van 100.1.

Van Gerwen liet zien klaar te zien voor de finale tegen Clayton, die eerder op de avond Peter Wright (6-5) en de Belg Dimitri Van den Bergh uitschakelde (6-2), en versloeg vervolgens dus ook de man uit Wales.

Van Gerwen zal zich nu richten op de UK Open, die vrijdag van start gaat. De nummer drie van de wereld stroomt daar als top 32-speler pas in de vierde ronde in, net als titelverdediger Danny Noppert, Dirk van Duijvenbode en Raymond van Barneveld.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws