Proef met toezichtteam tegen overlast rond azc in Budel

© Loraine Bodewes

Budel -

Er komt een speciaal team van toezichthouders om de overlast in en rond het asielzoekerscentrum in Budel tegen te gaan. Het gaat om een proef van tien maanden, zo heeft staatssecretaris Eric van der Burg aangekondigd.

Redactie

Er is al lange tijd veel te doen om de overlast door asielzoekers in Budel. „Deze groep verpest het voor de rest en ondermijnt het draagvlak van opvang voor mensen die vluchten voor oorlog of vervolging”, zegt het ministerie.

Impact enorm

„Voor mensen die onze bescherming vragen, maar vervolgens onze gastvrijheid misbruiken heb ik geen enkel begrip. De groep asielzoekers die overlast veroorzaakt is weliswaar klein, maar de impact op degene die het overkomt is enorm”, zegt Van der Burg. De toezichthouders gaan in eerste instantie alleen op werkdagen aan de slag, maar het ministerie zegt dat ze eventueel ook op andere dagen ingeroosterd kunnen worden, als dat beter is. In Ter Apel is al ervaring opgedaan met een vergelijkbaar team.

Vorige maand kondigde busvervoerder Hermes aan vanwege de overlast voor onbepaalde tijd niet meer bij het azc in Budel te stoppen. Volgens het ministerie probeert het team „nauw en frequent” contact te onderhouden met onder meer de omwonenden en de politie, maar ook met winkeliers en vervoerders. Het team wordt betaald uit de 45 miljoen euro die eerder is aangekondigd voor de bestrijding van overlast en misdaad door asielzoekers.

Lees ook: Plan voor vervroegde sluiting van asielzoekerscentrum Budel, gemeente is alle overlast meer dan zat

Meest gelezen

Weert

Gemeenteberichten