Ook de autopremies gaan dit jaar flink omhoog

© ANP/HH

Den Haag -

Zoals bijna alles worden de autopremies dit jaar ook flink duurder. Voor een WA-verzekering komt er 10 procent bovenop, meldt vergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Pieter van Erven Dorens

Voor een allrisk- en WA beperkt cascoverzekering betaal je gemiddeld zo’n 5 procent meer in vergelijking met een jaar geleden. Dat kan in individuele gevallen wel flink hoger uitpakken, stelt de prijsvergelijker. Zo is een consument die vorig jaar 663 euro betaalde voor een beperkt cascoverzekering dit jaar 65 euro meer kwijt.

De oorzaak is vooral de toegenomen inflatie, zegt Jerry Poel, autoverzekering expert bij Autoverzekering.nl. „De inflatie raakt iedereen. Vorig jaar stegen de autopremies, met name de beperkt cascoverzekeringen, al behoorlijk. Het lag in de lijn der verwachtingen dat deze stijging dit jaar verder door zou zetten.”

Energieprijs

De hogere energieprijzen werken volgens Poel ook rechtstreeks door in de premies. „Autoherstelbedrijven gebruiken bij schade vaak droogcabines om de lak van auto’s sneller te laten drogen. Dit kost veel energie. Daarnaast hebben andere toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, ook invloed.”

Casco

Volgens Poel gaat de premie van WA beperkt cascoverzekeringen al sinds 2019 omhoog, terwijl de andere autopremies juist daalden of gelijk bleven. „WA-verzekeringen zijn al jaren verlieslatend voor autoverzekeraars, omdat ze minder opleveren dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan klanten. Nu alles door de inflatie duurder wordt, is het logisch dat deze premies het snelst stijgen.”

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws