IVN Vijlen houdt lezing over de wolf: schrik of zegen?

© Getty Images

Vijlen -

Olaf Op den Kamp van de Zoogdierenstudiegroep van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg verzorgt voor IVN Vijlen-Vaals op woensdag 29 maart een lezing over de wolf.

Redactie

De wolf jaagt sommige mensen schrik aan, en fascineert anderen. Wolven verdwenen aan het eind van de 19e eeuw uit Nederland, maar zijn in oude plaatsnamen, zoals Wolfshuis, Wolfhaag, Wolfheze en Wolfskop, bewaard gebleven. „Het samenleven van mens en wolf, zoals dat eeuwenlang gebeurde, zijn we de afgelopen 150 jaar verleerd”, aldus Op den Kamp.

Hij weerspreekt het imago van de wolf als angstaanjagend roofdier. „In horrorfilms worden wolven als slecht uitgebeeld en veranderen ze vaak zelfs in weerwolven. Dit zorgt onterecht voor een verkeerd beeld van dit indrukwekkende roofdier. Ze sturen de populatie prooidieren aan en hebben zelfs positieve invloed op het ecosysteem. De aanwezigheid van wolven kan leiden tot herstel van de natuur.”

Limburg

Na een lange tijd van bestrijding, met gif, klemmen en vangkuilen, waarbij de wolf werd teruggedrongen naar centraal Europa, groeit de populatie weer en is het roofdier sinds 2015 ook weer terug in Nederland. Wolven in Belgisch-Limburg, de Eifel, de Ardennen en de Hoge Venen bezoeken regelmatig onze provincie of trekken erdoorheen, op zoek naar een nieuw leefgebied.

In de lezing komt ook aan bod wat de komst van de wolf betekent voor ons en onze huisdieren. Hoe we schaapskuddes kunnen beschermen tegen deze beschermde diersoort. En welke regels gelden voor een wandeling in het bos.

Aanvang van de lezing: 19.30 uur in Café-Restaurant Bergzicht, Vijlenberg 55, in Vijlen. Duur van de lezing is ongeveer 2,5 uur.

Aanmelding verplicht bij IVN Vijlen-Vaals via: ivnvijlenvaals@gmail.com.

Meest gelezen

Vaals

Gemeenteberichten