Lezing over de wolf en diens plek in de natuur bij IVN Vijlen-Vaals

© Getty Images

Vijlen -

Olaf Op den Kamp van het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg (NHGL) verzorgt woensdag 29 maart op uitnodiging van IVN Vijlen-Vaals een lezing over de wolf.

Redactie

Deze vindt plaats in zaal Bergzicht, begint om 19.30 uur en duurt ongeveer twee en een half uur. „De wolf is een dier dat sommige mensen onterecht schrik aanjaagt en anderen ontzettend boeit. Het samenleven van mens en wolf, zoals dat eeuwenlang gebeurde, zijn we de afgelopen honderdvijftig jaar verleerd. In horrorfilms (en sprookjes, red.) worden wolven als slecht uitgebeeld en veranderen ze vaak zelfs in weerwolven. Dit zorgt onterecht voor een verkeerd beeld van dit indrukwekkende roofdier”, schrijft de organisatie.

Lees ook: Opnieuw wolf van dichtbij gefilmd in Limburg: nu rent er een tussen Roggel en Egchel

Ecosysteem

Wolven hebben bovendien een belangrijke functie, stellen de initiatiefnemers. „Ze sturen de populatie prooidieren en hebben zelfs invloed op het ecosysteem; de aanwezigheid van een wolf zorgt ervoor dat prooidieren liever in de dekking blijven in plaats van in het open veld te foerageren. Zo kunnen kort begraasde hertenweitjes opnieuw tot bloei komen en kunnen hier weer allerlei insecten en andere dieren leven.”

Tijdens de avond zelf wordt hier uitgebreid op ingegaan. Mensen die erbij willen zijn dienen zich vooraf aan te melden. Stuur daartoe een e-mail naar ivnvijlenvaals@gmail.com.

Meest gelezen

Vaals

Gemeenteberichten