OM vervolgt Ali B. en Jeroen Rietbergen voor zedenzaken The Voice, Marco Borsato gaat vrijuit

Jeroen Rietbergen en Ali B.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten om rapper Ali B en bandleider Jeroen Rietbergen te vervolgen voor meerdere zedenzaken rond het televisieprogramma The Voice of Holland . Het onderzoek tegen Marco Borsato rond The Voice wordt bij gebrek aan bewijs geseponeerd, meldt het OM. Eerder is al een zaak naar een betrokken regisseur van het programma geseponeerd.

Redactie

Ali B. (41) zal worden vervolgd voor zedenfeiten met drie meerderjarige vrouwen. De verdenking heeft betrekking op feiten die gepleegd zouden zijn in 2014 en 2018 in Heiloo, Amsterdam en in het buitenland.

Ook Jeroen Rietbergen (51) zal worden vervolgd. Hij wordt verdacht van een zedenfeit dat in februari 2018 zou hebben plaatsgevonden in of rond de opnamestudio’s waar The Voice of Holland werd opgenomen.

Van tv gehaald

Iets meer dan een jaar geleden ontplofte de bom in Hilversum: de populaire talentenjacht The Voice of Holland werd plots van tv gehaald in aanloop naar een gevreesde aflevering van het Youtube-programma Boos.

The Voice of Holland was een megahit voor RTL, voordat er roet in het eten werd gegooid toen het gedrag van coaches Ali B, Marco Borsato, bandleider Jeroen Rietbergen en regisseur Martijn N. begin vorig jaar op straat kwam te liggen. Dat gebeurde na beschuldigingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De door Tim Hofman en zijn team gemaakte aflevering van BOOS brengt onderzoek over The Voice naar buiten.© ANP

Lees ook: Jeroen Rietbergen geschokt door vervolging OM: ‘Hele zware klap’

In één verdenking - die tegen regisseur Martijn N. - liet het Openbaar Ministerie in november weten niet te vervolgen. Tegen N. was aangifte gedaan van onzedelijke betasting en een zoen op de mond. De regisseur heeft de aantijgingen aan zijn adres altijd ontkend. Toen het verhaal over The Voice naar buiten kwam, legde Rietbergen zijn werk als bandleider direct neer. Rietbergen erkende dat hij relaties van „seksuele aard” met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij het programma. Ali B ontkent de aantijgingen, net als Borsato.

Negentien vrouwen

De eerste Boos aflevering over het vermeende misbruik achter de schermen van het programma werd in januari 2022 gedeeld. In die uitzending deden negentien vrouwen tegenover Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Na de uitzending stapten nog meer vrouwen naar de politie.

In een tweede aflevering van Boos werd onder meer gezegd dat John de Mol mogelijk op de hoogte zou zijn geweest van meer meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen.

In de aflevering werd een opgenomen telefoongesprek tussen een vermeend slachtoffer en een contactpersoon binnen de productie afgespeeld. In dit gesprek werd duidelijk dat vier vrouwen, onder wie medewerkers, melding hebben gedaan van wangedrag van Rietbergen op de set van The Voice. Het is echter niet duidelijk of deze meldingen ook bij John de Mol terecht zijn gekomen.

Lees ook: The Voice-slachtoffer Nienke Wijnhoven heeft eindelijk gevoel van erkenning

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws