Nederland geeft mijnenjagers en droneradars aan Oekraïne

Zr.Ms. Makkum is een van de mijnenjagers van de marine. Het schip maakt deel uit van de Alkmaarklasse.© ANP

Nederland schenkt twee mijnenjagers aan Oekraïne. Dat zijn schepen die mijnen op zee kunnen opsporen en onschadelijk maken. Ook doneert het kabinet droneradars en systemen waarmee snel bruggen kunnen worden gelegd. Die toezegging heeft minister Kajsa Ollongren (Defensie) gedaan bij een bezoek aan Oekraïne.

Redactie

Het bezoek van Ollongren aan de Oekraïense havensteden Mykolajiv en Odessa is om veiligheidsredenen geheim gehouden. In Odessa legde Ollongren een krans bij het monument voor recent omgekomen Oekraïense militairen. Ook bezocht ze samen met haar Oekraïense collega een voormalig zusterschip van de vorig jaar tot zinken gebrachte Russische ’Moskva’. „Poetin heeft jullie onderschat”, zei Ollongren tegen Oekraïense militairen.

Snelheid

De minister liet weten dat Nederland doorgaat met het leveren van militaire steun. Wat haar betreft is nu vooral ’snelheid geboden’, bijvoorbeeld als het gaat om de levering van grote hoeveelheden munitie.

Nederland geeft twee mijnenjagers, die nu nog door de Koninklijke Marine worden gebruikt. Het gaat om twee schepen van de Alkmaarklasse. Ze worden pas rond 2025 naar Oekraïne gestuurd, als de schepen in Nederland zijn vervangen door nieuwe exemplaren. In de tweede helft van 2023 start de opleiding van de Oekraïense bemanning. Nederland doet dat samen met België. „Nederland heeft veel maritieme expertise, onder meer bij het onschadelijk maken van zeemijnen”, zegt Ollongren. „De mijnenjagers en het trainen van de Oekraïense bemanning dragen bij aan de veiligheid op de Zwarte Zee, de veiligheid van Europa en wereldwijde voedselzekerheid.”

Kajsa Ollongren.© ANP /Peter Hilz

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws