Smart #1: gedeelde smart is...

© Smart Automobile

Maastricht -

De Smart #1 lijkt in niets meer op de piepkleine stadsauto waarmee het merk begon. De elektrische crossover wordt gebouwd door en gemaakt met techniek van het Chinese Geely. Mercedes-Benz tekent voor het design, met als resultaat een minder onderscheidend model dan voorheen. Dat zegt echter niets over zijn kansen.

Peter Hilhorst,

De Smart ForTwo heeft de verkoopverwachtingen nooit helemaal kunnen waarmaken. Inmiddels is het aanbod uitgedund en wordt de ForTwo alleen nog als elektrische variant geleverd, maar die zal de komende jaren verdwijnen. Smart maakt een nieuwe start en daarvoor is het in China gevestigde Smart Automobile opgericht. Een joint-venture tussen Mercedes-Benz en Geely. De techniek komt van Geely en zij produceren de nieuwe Smart ook, maar Mercedes-Benz is verantwoordelijk voor het design. Het eerste resultaat van die samenwerking is deze #1 (spreek uit als hashtag one). De elektrische crossover moet de bovenzijde van het B-segment en het C-segment bedienen. De #1 wordt verkocht via internet en verspreid via veertien agentschappen in Nederland. Dat zijn Mercedes-Benz-dealers, waar Smart een eigen plek in showroom krijgt.

Design

De #1 is een totaal ander model en heeft een lengte van 4,27 meter. Daarmee is hij iets groter dan een Volkswagen ID.3 en vijftien centimeter kleiner dan een Kia Niro EV. De styling doet denken aan een Mini Countryman, terwijl de achterruitstijl gelijkenis vertoont met die van de Opel Adam. De kont heeft weer de typische Mercedes-Benz lichtarmaturen als subtiel bewijs dat Das Haus zich met de stilering heeft beziggehouden. Aan boord maakt de Smart een degelijke indruk, gecombineerd met een frivole vormgeving. De cabine is opgetrokken uit een mooie mix van zachte materialen en harde kunststoffen. Het dashboard zit strak in elkaar en heeft centraal een groot scherm voor het multimediasysteem. Dat is afkomstig van een dochterbedrijf van Geely en bevat wat eigenaardigheden. Daaronder een animatie van een vos, die terugkeert in de verschillende menu’s en reageert op de opdrachten die je het systeem geeft. Nuchter bekeken functioneert het systeem naar behoren. De navigatieaanwijzingen zijn duidelijk en worden tot op de meter nauwkeurig aangekondigd, desnoods in de head-up display of het instrumentarium achter het stuur. Het hoofdscherm heeft linksboven een home-toets en redelijk te doorgronden menu’s. De buitenspiegels zijn alleen te verstellen door eerst twee handelingen op het scherm uit te voeren, waarna met de toetsen op het stuur de spiegel aangepast kan worden. Omslachtig, net als in Tesla’s. Onder het centrale paneel zijn er shortcuts voor de airco, de rijstanden en overige instellingen van de auto te vinden. Niet perfect allemaal, maar gebruiksvriendelijker en beter functionerend dan het infotainmentsysteem in de ID.3. Tijdens onze test ontbraken nog wel de navigatiehulp met laadplanner voor een langere reis, smartphone-connectiviteit als Apple Carplay of Android Auto en voorverwarming van de accu om direct maximaal te kunnen snelladen.

Pakketten

De prijsopbouw is overzichtelijk met slechts twee motorvarianten en één accupakket. De prijzen starten bij 41.395 euro voor de Pro+ met 272 pk en 343 Nm. Die heeft een accupakket met een capaciteit van 64,9 kWh waarmee de achterwielaangedreven Smart 420 kilometer ver komt. DC-laden kan met maximaal 150 kW en AC-laden met 7,4 kW. Daarboven staat de Premium voor 44.895 euro en die heeft vrijwel dezelfde specificaties, maar kan 22 kW AC-laden. Hij komt 440 kilometer ver volgens de WLTP-testcyclus dankzij een (duurdere) efficiëntere motor, aerodynamische gevormde wielen en een 12 kilogram lager gewicht. Beide sprinten in 6,7 seconden naar 100 km/h en hebben achterwielaandrijving. Nette waarden, waarmee de Smart, ook qua prijs, meedraait in de top van zijn klasse. Bovendien is er een cosmetisch aangeklede en gelimiteerde Launch Edition van 46.195 euro. De Brabus-versie voor 48.895 euro krijgt ook een motor in de neus, waardoor het gezamenlijke vermogen uitkomt op 428 pk en 543 Nm. Hij haalt 400 kilometer aan actieradius, als je niet bij elk stoplicht in 3,9 seconden naar 100 km/h knalt.

Indruk

We deden de eerste indrukken op met een Premium. Banden en wind zijn binnenin nauwelijks te horen, wat duidt op een uitstekende isolatie. Zelfs met ruiten zonder raamstijlen blijft de cabine rustig. Minder imposant is het meubilair. De stoelen zijn goed verstelbaar en staan hoog in de auto, maar de zitting is vlak, plat en kort. Ze zijn te klein voor Europeanen, maar veel groter kunnen ze ook niet zijn vanwege de middentunnel, die als een boog naar de bestuurder en passagier toebuigt. Achterin is het niet heel veel beter, eveneens door een korte zitting, maar die staat wel onder een goede hoek om voldoende steun te bieden aan de bovenbenen. Het ruimte-aanbod daar is voor de benen gemiddeld en voor het hoofd riant. De bank is verschuifbaar (standaard). Maar eerlijk gezegd heb je die ook wel nodig: de krappe kofferbak meet met de bank in de achterste stand slechts 323 liter, maar is nu te vergroten naar 411 liter. De rugleuning van de bank is om te klappen tot een vlakke laadvloer. In de neus is er een frunk van slechts 15 liter. Groter kon niet, vanwege de voetgangersveiligheidseisen. Anders had er een dure, actieve voorklep moeten komen en die is te kostbaar voor wat hij zou opleveren.

De #1 maakt rijdend een verfijnde indruk en de aandrijflijn laat het forse koppel vloeiend vrijkomen. Het onderstel heeft stevige veren en dikke stabilisatoren om overhellen te beperken en de 1800 kg van de auto in toom te houden, terwijl een soepele demping het comfort waarborgt. Drempels pakt hij probleemloos om ook als een goede stadsauto te kunnen fungeren. Alleen op korte oneffenheden, zoals een diepliggend putdeksel, dreunt met name de achteras, doordat die onvoldoende gedempt is. Hij rijdt er verder prima mee en stuurt vrij aardig.

Minder overtuigend is het verbruik. Op de snelweg kregen we hem amper onder de 20,0 kWh/100 kilometer en dat is meer dan de concurrentie. Zoals altijd loopt het boven de 100 km/h rap op, maar dat lijkt bij de #1 sterker het geval. Uiteindelijk kwamen we na een gevarieerde rit in de heuvelachtige contreien en ideale temperaturen rondom Lissabon op een verbruik van 18,0 kWh per 100 kilometer. Dat correspondeert met een range van 360 kilometer.

Eindoordeel

Niet zo onderscheidend als de originele Smart, maar wel een goed doordachte crossover. Sterke nieuwkomer in een steeds drukker wordende klasse.

Specificaties Smart #1 Premium

  • Prijs (testauto): € 44.895,--
  • Topsnelheid: 180 km/h
  • Acceleratie 0-100 km/h: 6,7 s
  • Gem. WLTP-verbruik: 16,7 kWh/100 km
  • Accutype: lithium-ion NMC
  • Netto accucapaciteit: 64,9 kWh
  • WLTP-actieradius: 440 km
  • AC/DC-laden: 22 kW/150 kW
  • Motor: één synchroonmotor permanente magneet
  • Max. systeemvermogen: 272 pk (200 kW)
  • Max. systeemkoppel: 343 Nm
  • Spec. massa: 6,6 kg/pk
  • Transmissie: eentraps reductieversnelling
  • Aandrijving: achterwielen

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws