AZ ten koste van Lazio naar laatste acht Conference League

© ANP / ANP

Alkmaar -

AZ heeft zich ten koste van Lazio geplaatst voor de kwartfinales van de Conference League. Dat deed de ploeg van trainer Pascal Jansen door de Italiaanse topclub in Alkmaar met 2-1 te verslaan.

Redactie

AZ had vorige week met dezelfde cijfers ook al gewonnen in Rome en mag daarom vrijdag meeloten in het derde Europese clubtoernooi. Eerder had Feyenoord zich een trede hoger al gevoegd bij de laatste acht in de Europa League. De Rotterdammers bereikten vorig jaar de finale van de Conference League.

AZ begon het duel met dezelfde spelers waarmee het vorige week in Rome zo’n verrassend resultaat had neergezet. Trainer Maurizio Sarri had zijn ploeg wel fors gewijzigd. Een aantal vaste krachten, onder wie de Spanjaarden Pedro en Luis Alberto, werd gespaard met het oog op de derby tegen AS Roma van zondag. Het is een beladen duel dat ook van belang is in de strijd om een ticket voor de Champions League.

Aanvallend

Voor een uitverkocht stadion begon AZ ondanks de voorsprong aanvallend. De eerste kans was voor spits Vangelis Pavlidis, die voorlangs kopte op aangeven van Jens Odgaard. Verrassend viel de openingstreffer aan de andere kant na een dekkingsfout. In een van de spaarzame aanvallen van Lazio kon de Braziliaan Felipe Anderson in de 21e minuut raak schieten in de korte hoek uit een pass van Mattia Zaccagni.

7 minuten later was het weer gelijk. Jesper Karlsson draaide vanaf de linkerkant naar binnen om vervolgens met rechts uit te halen: 1-1. Richting pauze kreeg Lazio-doelman Ivan Provedel het steeds drukker. Hij tikte een schot van Sven Mijnans uit de hoek, zag een schot van Tijjani Reijnders net naast gaan en greep ook in bij pogingen van Pavlidis en Karlsson.

Buitenkant paal

Reijnders raakte kort na rust met een schot de paal. Na ruim een uur was het wel raak. Pavlidis haalde vanaf de rand van het strafschopgebied hard uit. De bal verdween in de linkerhoek, onhoudbaar voor Provedel. Het was al de elfde Europese treffer van de Griek voor AZ. Alleen clubicoon Kees Kist maakte er meer (achttien) voor de Alkmaarse club in Europa, wist databureau Gracenote. Reijnders raakte nog maar eens de buitenkant van de paal, Lazio stelde er niets tegenover.

Kijk ook naar een nieuwe aflevering van Komt dat Schot, het online voetbalprogramma van De Limburger:

Komt dat Schot 16 maart.© De Limburger

Gerelateerde berichten

Ander nieuws