Hoekstra: kabinet niet zomaar door na deze verkiezingsuitslag

© ANP

Volgens CDA-leider Wopke Hoekstra moet het kabinet wat veranderen na het „glasheldere signaal” dat de kiezer heeft afgegeven.

Redactie

„We kunnen niet zomaar op deze manier door en doen alsof er niets gebeurd is”, zei de vicepremier. Maar wat er dan precies anders moet, wilde hij nog niet zeggen.

Wel moet het kabinet wat hem betreft „sowieso naar de grote dossiers kijken”. Dat zijn voor dit kabinet behalve het voor verkiezingswinnaar BBB belangrijke stikstofdossier, ook onder meer het asielvraagstuk.

Lees ook: Verrassende winst BBB in Limburg brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee: nu moet de partij het waarmaken

Het kabinet kan niet „consequentieloos door op de inhoud en stijl” en „met oogkleppen op overgaan tot de orde van de dag”, zegt Hoekstra. „Die smaak bestaat niet.” Hij wijst daarbij ook naar onderzoek waaruit blijkt „onbekwaamheid van ministers” een belangrijke reden was voor kiezers om tegen het kabinet te stemmen.

Steun binnen CDA

Vanuit het CDA voelt Hoekstra overigens nog wel steun, ondanks de recente verkiezingsnederlagen. De partijtop vergadert vanavond met de verenigingsraad - daarin zitten de provinciale voorzitters - over het verkiezingsverlies. CDA-prominent Hugo de Jonge zei vrijdagochtend ook dat de christendemocraten de komende weken moet kijken wat de uitslag betekent voor de koers die de partij vaart.

Lees ook: Smeden van coalitie in Limburg wordt een netelige klus voor nieuwkomer BBB

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws