Robert ten Kate (CDA) kiest voor zijn gezondheid en stapt per direct op als wethouder van Nederweert: ‘Ik ga nu eerst mijn rust pakken’

Robert ten Kate.© Gemeente Nederweert/Smile Fotografie

Nederweert -

Robert ten Kate (29), CDA-wethouder in de gemeente Nederweert, legt om gezondheidsredenen per direct zijn functie neer. „Ik heb er mijn hele ziel en zaligheid ingelegd.”

Carola de Boer

De politiek onervaren wethouder Ten Kate kwam vorig jaar mei op een „rijdende trein” zegt hij. Hij vond het een ongelooflijke eer om gevraagd te worden als wethouder voor het CDA in Nederweert, met nul politieke ervaring. Als zoon van een Nederweerter melkveehouder, was hij werkzaam bij de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO) voordat hij „de grote uitdaging” aanging.

Vaardigheden

Nu, een jaar later moet hij bekennen dat de zware portefeuilles en het gebrek aan politieke ervaring hem te zwaar werden. Hij was onder andere de wethouder van plattelandsontwikkeling, natuur en klimaat, stikstof en erfgoed. „In korte tijd moest ik mezelf de vaardigheden eigen maken van een wethouder, om handen en voeten te geven aan de grote uitdagingen waar we als gemeente voor staan. Ik moest het politieke vak in de vingers krijgen. De meesten hebben daar jarenlang de tijd voor gehad, maar ik niet. Ik dacht dat ik het wel kon, maar het is me niet gelukt. Het groeide me boven het hoofd en de baan vergde veel meer dan ik had verwacht. Ik merkte dat het ook steeds vaker ten koste ging van mijn gezondheid, misschien wel de belangrijkste randvoorwaarde om effectief te zijn in deze veeleisende functie”, laat hij weten. Dat het CDA in Nederweert vorige week flink stemmen had verloren aan de BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen, heeft geen rol gespeeld bij zijn besluit, zegt hij. „Ik was al eerder tot de conclusie gekomen dat ik er mee zou stoppen”, zegt hij. „Ik ga nu eerst mijn rust pakken, want ik heb hier mijn hele ziel en zaligheid in gelegd. Er ligt nog een hele toekomst voor me. Ik zie wel wat er nog op mijn pad komt”, vertelt hij.

Vervanger

Ten Kate vormde het afgelopen jaar een wethoudersteam met Carla Dieteren (JAN) en Jorik Franssen (VVD). Wie hem opvolgt, is nog niet bekend. Voor het CDA was de stap een verrassing, „maar we respecteren het besluit”, zegt fractievoorzitter Antoine Hekers. „We gaan naarstig op zoek naar een plaatsvervanger, maar dat zal even tijd nodig hebben. Ik hou wel van zorgvuldigheid, boven snelheid.” Dinsdagavond neemt Ten Kate afscheid van de gemeenteraad.

Meest gelezen

Gemeenteberichten