Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

© ANP / ANP

Den Haag -

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op om spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen.

Redactie

De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een „offensief cyberprogramma tegen Nederland”. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen - bijvoorbeeld ook Iran en Rusland - op hun telefoon te hebben.

Ingezien

In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens een debat voor een TikTokverbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Nu komt ze met een „zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie”, zonder TikTok bij naam te noemen. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma. De dienst heeft Van Huffelen ook geadviseerd om dit besluit te nemen.

Lees ook: Wat er kan misgaan met wat videootjes bekijken: tieners ontwikkelen tics door TikTok en er is onrust over verzamelde data

Het beleid van de Rijksoverheid zal ook veranderd worden, „zo snel als mogelijk”. Daardoor is het binnen enkele weken voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om „spionagegevoelige apps” te installeren. Mogelijk vervalt ook het beleid van sommige overheidsinstanties waarbij ambtenaren een eigen toestel voor het werk kunnen gebruiken.

Toezicht

Van Huffelen maakt een uitzondering als zo’n applicatie nodig is voor een „primaire taak van een Rijksorganisatie”. Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.

De staatssecretaris sluit overigens niet uit dat ook apps uit andere landen worden geweerd van ambtenarentelefoons als hier aanleiding toe is. „We gaan ook naar andere apps kijken omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen gewoon veilig zijn werk kan doen, dat je betrouwbaar werk kan doen, informatie kan delen, zonder dat die door mensen of bedrijven wordt bekeken waarvan je dat niet wil.”

De bewindsvrouw wil ook voorkomen dat apps als TikTok worden gebruikt op privételefoons van ambtenaren als die aan het werk zijn. Ze moet nog bedenken hoe precies, maar verwijst naar hoe het in Spanje is geregeld. Ambtenaren met apps op hun privételefoon met mogelijke veiligheidsrisico’s mogen hun smartphone niet bij zich hebben als ze aan het werk zijn.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws