Toekomst winkels van failliet Scotch & Soda onzeker

© ANP/HH

Amsterdam -

Het Amsterdamse kledingmerk Scotch & Soda heeft faillissement aangevraagd voor zijn Nederlandse activiteiten. Het bedrijf kwam in de financiële problemen door de lockdowns tijdens de coronapandemie, de energiecrisis en hoge inflatie.

onze verslaggever

Curator Jasper Berkenbosch is op zoek naar een kandidaat die een doorstart wil maken met niet alleen de Nederlandse filialen, maar ook met de winkels over de grens, waarover nog geen bankroet is uitgesproken.

Volgens de curator zijn er al meerdere geïnteresseerde partijen met wie hij gesprekken voert. Hij heeft goede hoop op een doorstart. „Ik verwacht het ook, maar het is nog geen gegeven. Er zal ook geld bij moeten”, zegt hij.

Berkenbosch noemt Scotch & Soda een „echt Amsterdams merk”, waarvan de kleding volgens hem ook in Amsterdam zelf wordt ontworpen. In Nederland telt de onderneming circa dertig zaken en achthonderd medewerkers; wereldwijd gaat het om ongeveer 260 winkels en zo’n tweeduizend werknemers. „En dan zijn er ook nog andere winkels waar Scotch & Soda aan levert. In totaal zijn er wereldwijd ongeveer zevenduizend winkels waar de kleding van het merk is te vinden.” Het merk wordt in Limburg verkocht bij de Bijenkorf in Maastricht, Berden in Heerlen en Sittard, VT Mode in Weert en Stoerenzo in Sittard.

Dat Scotch & Soda in de problemen is gekomen, lijkt volgens de curator op het eerste gezicht het gevolg van een ongelukkig getimede internationale expansie. „Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon.”

Dat laatste zorgde ervoor dat gloednieuwe winkels door coronarestricties meteen weer dicht moesten of amper klandizie trokken, terwijl er wel flink was geïnvesteerd in de uitbreidingen. Vorig jaar kreeg de keten vervolgens te maken met flink gestegen energieprijzen, die de kosten opdreven. Dat zorgde voor zulke verliezen dat Scotch & Soda niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen en een bankroet onvermijdelijk werd.

„‘Fastfashion’ zegt altijd dat er geen geld is voor normale lonen, maar stampt wel wereldwijd nieuwe winkels uit de grond”, zegt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen van FNV in een reactie. „De investeerders gaan voor fast money, hebben geen oog voor werknemers, of klimaat.” Volgens Vermeulen kunnen FNV-leden bij Scotch & Soda bij de vakbond terecht voor individuele hulp.

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws