Donderdag wordt nieuwe burgemeester Maastricht bekend, opvolger van Annemarie Penn-te Strake

Raadslid Jos Gorren overhandigt op 29 november de profielschets aan gouverneur Emile Roemer.© De Limburger

Maastricht -

Donderdagavond bepaalt de Maastrichtse gemeenteraad in een besloten vergadering wie de nieuwe burgemeester wordt. De opvolger van Annemarie Penn-te Strake start per 1 juli.

Joos Philippens

In november bood de Maastrichtse gemeenteraad aan gouverneur Emile Roemer de profielschets aan. Die spreekt van ‘een enthousiast boegbeeld’. De nieuwe burgemeester moet er zijn voor alle bewoners en dient een enthousiasmerend diplomaat te zijn in de regio en daarbuiten. ‘Als het even kan spreekt u een woordje in de Mestreechter taol.’

De nieuweling moet ook boven de partijen in de gemeenteraad staan en tussen de mensen. Als vierde en laatste vereiste: hij/zij moet daadkrachtig en pragmatisch aan de slag met veiligheid en openbare orde. ‘Ingeklemd tussen Duitsland en België is Maastricht een plaats waar kopers en verkopers van drugs elkaar ontmoeten.’

In deze profielschets is ook de mening meegenomen van 1510 Maastrichtenaren die in een digitale enquête een grote voorkeur toonden voor een ‘enthousiaste aanvoerder’. Liefst 72 procent kiest daarvoor, drie keer zo veel als het landelijke gemiddelde. Dit burgemeesterstype is volgens Citisens iemand die de grenzen opzoekt, verandering niet schuwt en anderen graag bij haar/zijn plannen betrekt.

In december stelde gouverneur Emile Roemer de vacature open. Negentien mensen solliciteerden, vijf vrouwen en veertien mannen. De vertrouwenscommissie sprak een aantal kandidaten en draagt donderdagavond twee kandidaten voor. In een besloten vergadering kiest de gemeenteraad de nieuwe burgemeester, van wie de naam tijdens een openbaar vervolg bekend wordt gemaakt.

Meest gelezen

Van onze partners

Gemeenteberichten