Top kabinet komt bijeen voor crisisberaad over verkiezingsdreun

© ANP

De top van het kabinet komt dinsdag bijeen voor crisisberaad over de verkiezingsuitslag. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) meldt dat vicepremiers dan op uitnodiging van minister-president Rutte overleggen over de uitslag.

Redactie

Het speciaal ingelaste beraad zal waarschijnlijk plaatsvinden op het ministerie van Algemene Zaken en zal onder meer gaan over de zege van BBB tijdens de Provinciale Statenverkiezingen en over onvrede in het land.

Gesteggel

Sinds de monsterzege van BBB rommelt het in de coalitie: vooral CDA en D66 maken er inmiddels bijna een dagelijks ritueel van om elkaar aan te vallen. VVD houdt zich juist opvallend stil. Coalitiepartijen steggelen vooral over het stikstofbeleid. Vooral de datum om stikstofdoelen te bereiken is onderwerp van discussie. Ook over asiel en migratie zijn coalitiepartijen het oneens.

De grote vraag is vooral: hoe nu verder? Daarover gaan de premier en vicepremiers dus dinsdag met elkaar in gesprek, nadat er eerder al in de ministerraad over de uitslag is gesproken. De Tweede Kamer heeft ook al een debat aangevraagd met het kabinet over de verkiezingsuitslag.

Verhoudingen verstoord

Sinds de afgelopen Statenverkiezingen, waarbij de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en CU allen flink verloren, lijken de verhoudingen binnen de coalitie onderling steeds verder verstoord.

Het ingelaste crisisberaad lijkt vooral een poging om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen, nadat critici opmerken dat Rutte zich nadrukkelijk moet laten gelden om de boel te redden.

Lees ook: Stikstofaanpak provincie loopt gewoon door, verkiezingen of geen verkiezingen

Gerelateerde berichten

Ander Nieuws